Berlin – Det er tysk
Tyskland og Berlin er mere in end nogensinde, og tyskfaglige kandidater efterspørges i stor stil til både det offentlige og private arbejdsmarked.
Ved at vælge Tysk som sidefag ved Aalborg Universitet starter du opbygningen af en stærk kompetenceprofil. Du opnår høje kompetencer i mundtligt og skriftligt tysk, solid indsigt i historie, kultur- og samfundsforhold i de tysksprogede lande, færdigheder i at arbejde med tyske tekster i forskellige medier og genrer samt teoretisk indsigt i tysk sprog. Derudover får du almene humanistiske færdigheder samt evne til at arbejde projektorganiseret.
Tysk indgår – sammen med de øvrige fremmedsprog – i et aktivt studiemiljø.
sidefagets opbygning
Sidefaget i tysk er opdelt i et bachelor- og et kandidatsidefag, som hvert fylder 45 ECTS-point. Sidefagets første semester (dit 5. semester) studeres samtidig med, at du udarbejder bachelorprojekt inden for dit grundfag. På dit 6. semester er du udelukkende på bachelorsidefaget. Hvis du vælger at fortsætte på kandidatuddannelsen i dit grundfag og sidefaget i Tysk, læser du på 7. semester videre på kandidatsidefaget i Tysk. 8. semester er delt mellem dit grundfag og sidefag. Herefter er du færdig med sidefaget, og det resterende år af din uddannelse læser du på dit grundfag.
STUDIETIDSFORLÆNGELSE for dig, der kombinerer to fag 'på tværs' af hovedområder
Hvis du kombinerer to fag på tværs af hovedområderne humaniora, naturvidenskab og samfundsvidenskab, skal din uddannelse og SU i de fleste tilfælde forlænges med et semester. På denne side kan du finde information om gymnasielæreruddannelserne på Aalborg Universitet og oversigt over de fagkombinationer, som medfører studietidsforlængelse.
Uddannelsesmuligheder med Tysk
5. semester (BA-sidefag)
I løbet af dit første semester på sidefaget i Tysk kommer du til at arbejde med sproglige områder som mundtlig sprogfærdighed og kommunikation, grammatik og skriftlig sprogproduktion. Der er kurser inden for de forskellige områder, og du skal lave øvelsesopgaver i løbet af semestret.
6. semester (BA-sidefag)
På dit andet semester på sidefaget bliver der sat fokus på tysk historie og tyske samfundsforhold. Kurserne på semestret omhandler historie og samfundsforhold i de tysksprogede lande med særlig vægt på samtidshistorie. Du vil derigennem lære om nutidens begivenheder i Tyskland og den historiske baggrund for dem. Kurserne inden for området munder ud i et projekt, hvor du vælger et emne inden for tysk historie og tyske samfundsforhold, som du (og din gruppe) vil gå i dybden med. Du vil på dette semester også beskæftige dig med grammatik, fonetik, oversættelse og frie skriftlige fremstillinger, mundtlig kommunikation og formidling.
7. semester (KA-sidefag)
Semestrets projektmodul har titlen "Tekst og medier", og der vil være kurser i tekst- og medieanalyse. Du kommer til at beskæftige dig med forskellige former for tekster og medier: den litterære tekst, sagtekster og film. På 7. semester stifter du også bekendtskab med lingvistik (sprogvidenskab), som du skal skrive en opgave indenfor. Derudover afslutter du de sproglige discipliner på dette semester.
8. semester (KA-sidefag)
På dit fjerde semester på sidefaget (8. semester i din samlede udddannelse) læser du halvdelen af tiden på tysk, halvdelen af tiden på dit grundfag. På Tysk bliver der sat fokus på litteraturteori og litteraturhistorie, som du skal skrive et projekt om.
Jobmuligheder
Med en uddannelse i Tysk har du en bred række af jobmuligheder.
Du får via sidefaget i Tysk faglig kompetence til at undervise i Tysk, men ikke pædagogisk kompetence. Overordnet skal man for at blive gymnasielærer have en kandidatuddannelse og efterfølgende have gennemført pædagogikum for at supplere den faglige kompetence med pædagogisk kompetence. Først når den faglige kompetence er suppleret med pædagogikum, får man undervisningskompetence til de gymnasiale uddannelser.
Se mere om pædagogikum på Gymnasieskolernes Lærerforenings hjemmeside på http://www.gl.org/loenogans/nygymnasielaerer/paedagogikum/Sider/Hjem.aspx
Ca. halvdelen af de tyskstuderende ved Aalborg Universitet vælger at arbejde som underviser, fx i gymnasieskolen eller på andre ungdomsuddannelser, højskoler eller aftenskoler. Du kan også komme til at undervise i tysk i det private erhvervsliv, fx for en konsulentvirksomhed, som udbyder erhvervsrettede kurser i tysk. Du har også mulighed for at komme til at arbejde med kommunikation, formidling, marketing, oversættelse, projektledelse mm. i offentlige eller private virksomheder. Ved medier, forlag og andre videns- og oplevelsesformidlende organisationer er der også gode jobmuligheder. Dansk industri efterspørger i stigende grad medarbejdere, der kan tysk.