MØD uddannelsen ONLINE 14/1/2021
Deltag i AAU's online Kandidat- og Sidefagsdag 14/1.
- Hør oplæg om et udvalg af kandidatuddannelser og sidefag
- Tal med nuværende kandidatstuderende og vejledere
- Se program her
Sidefaget i kulturforståelse er for dig, der vil perspektivere dit centrale fag i en kulturel kontekst. Faget giver dig mulighed for at arbejde med kulturanalytiske problemstillinger som fx identitetsdannelse, etik og globalisering og til at analysere æstetiske udtryk som fx musik, litteratur og film inden for en kulturel forståelsesramme.
Sidefaget Kulturforståelse har en central formidlingsdimension, så du kommer til at arbejde med, hvordan kultur, kulturanalytiske problemstillinger og kulturprodukter kan formidles i forskellige sammenhænge. Sidefaget består af et bachelor- og et kandidatsidefag på hver 45 ECTS point. Det samlede 1½-årige sidefag er et af undervisningsfagene i gymnasiet, og du kan derfor opnå undervisningskompetence ved at kombinere Kulturforståelse med et andet fag fra gymnasiets fagrække. Men faget kan også tilføje en kultur- og kulturformidlingsdimension til dit centrale fag, som gør dig velegnet til at arbejde med kulturformidling i fx kommuner, kulturinstitutioner og virksomheder.
Sidefagets opbygning
Det gennemgående arbejde på Kulturforståelse er forskellige kulturbegreber, kulturens rolle i forhold til bestemte problemstillinger, samt brugen af formidling i kulturelle sammenhænge på den ene side og kultur i formidlingsmæssige sammenhænge på den anden. Dermed former et samlet bachelor- og kandidatsidefag i Kulturforståelse sig omkring tre grundlæggende elementer inden for:
- kulturelt indhold
- formmæssige udtryk
- kulturhistorie og kulturformidling.
Som studerende vil du komme til at arbejde med disse grundelementer i såvel undervisning, projekter som valgfag undervejs. Du vil blive introduceret til centrale kulturbegreber i forhold til forskellige analytiske problemstillinger, såsom national og global kultur, medier i kulturhistorien og centrale spørgsmål om identitet og etik.
Oversigt over moduler, både bachelor- og kandidatsidefag:
Bachelorsidefaget:
- Centrale kulturbegreber (5. sem., 10 ECTS)
- National og global kultur (5. sem., 5 ECTS)
- Kulturelle blandingsformer (projekt) (6. sem., 15 ECTS)
- Kulturelle udtryksformer (6. sem., 5 ECTS)
- Medier i kulturhistorien (6. sem., 5 ECTS)
- Kulturdidaktik (6. sem., 5 ECTS).
Kandidatsidefaget
- Kultur i tid og rum (projekt) (7. sem.,10 ECTS)
- Samfund og identitet (7. sem., 10 ECTS)
- Aktuelle kulturbegreber og problemstillinger (7. sem., 5 ECTS)
- Kulturformidling og værdier (7. sem., 5 ECTS)
- Kultur og formidling (projekt) (8. sem., 15 ECTS).
I modulet "Kulturelle blandingsformer" kommer du til at arbejde med kulturelle former og udtryk, som kan være forskellige emner lige fra sociale og merkantile til æstetiske udtryksformer.
I modulet "Kultur i tid og rum" arbejder du med de institutionelle, historiske og kommunikative rammer, som kultur skabes og formidles under. Kulturforståelse har således også en række moduler, der beskæftiger sig med, hvordan kultur kan bruges i og til formidling, og hvordan du som formidler skal tage stilling til og forstå kulturelle mekanismer, når du skal kommunikere.
Modulerne "Kulturdidaktik" og "Kulturformidling og værdier" gør dig i stand til at imødegå problemstillinger af kulturel art og til at undervise i kulturmøder og -sammenstød. Det afsluttende svendestykke - modulet "Kultur og formidling" - er derfor centreret omkring forholdet mellem kulturelle udtryk og formidlingen af og om disse.
Jobmuligheder
Som typiske ansættelsesområder for den studerende med bachelor- og kandidatsidefag i Kulturforståelse og et andet fag kan nævnes: undervisning på gymnasiale uddannelser, medarbejder ved kulturinstitutionelle virksomheder (såvel nationalt som internationalt), offentlige kulturinstitutioner, informations- og kommunikationsarbejde, kulturformidling og forlagsvirksomhed, og forskningsarbejde, herunder ph.d.
Kontakt studiet
Louise Froberg Andersen
Krogstræde 3, rum 3.246
9220 Aalborg Øst
Telefon:9940 9180
louisefa@hum.aau.dk
Fagkoordinator
Mirjam Gebauer
gebauer@hum.aau.dk