AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Urban, Energy and Environmental Planning

Fra Costa Rica til Grundfos

Fra Costa Rica til Grundfos

Erfaringer fra fire måneders studieophold i Costa Rica var medvirkende til, at 31-årige Jesper Møller Nielsen fik job som miljøingeniør hos pumpegiganten Grundfos. Han anbefaler alle at tage ud som en del af uddannelsen.

HVORFOR VALGTE DU AT LÆSE PLAN OG MILJØ (IDAG MILJØLEDELSE OG BÆREDYGTIGHED)?

”Det var på grund af min generelle interesse for miljø. Da jeg kiggede i den store uddannelsesbog, som alle studenter får, ledte jeg efter ord som miljø, natur, ledelse og den slags, og der faldt jeg så over Plan og Miljø (idag hedder studiet Miljøledelse og Bæredygtighed). Specielt syntes jeg, at det var interessant med hele bæredygtighedstanken. På bachelordelen var studiet meget bredt, og vi skulle ligesom lære, hvad det vil sige at studere på universitetet og komme ind i studiemiljøet. Jeg valgte Miljøplanlægning på overbygningen, fordi det fortsat var det miljømæssige, der havde min største interesse. Alle mine uddannelsesvalg på universitet har været baseret på mine interesser, aldrig på om der var gode jobmuligheder bagefter.” 

Du var i udlandspraktik på 9. semester – hvorfor?

”Det var for at komme væk fra bøgerne og det teoretiske og begynde at snuse til, hvordan det foregår i den virkelige verden. Jeg tog til Costa Rica i fire måneder og arbejdede på Universidad Nacional de Costa Rica i byen Heredia, hvor jeg udarbejdede miljøplaner. På det faglige plan var det spændende at opleve, hvordan man i Costa Rica ser på miljøstyring og miljøplanlægning sammenlignet med i Danmark. Jeg var indkvarteret hos ansatte fra universitetet, og jeg nåede at blive en del af hverdagen, og det har helt sikkert været med til at udvikle min forståelse for andre mennesker og kulturer.”

Vil du anbefale andre at tage ud i studietiden?

'”Helt sikkert. Jeg anser det for at være noget af det vigtigste, at man kommer ud og prøver tingene af i praksis, inden man er færdig. Jeg vil faktisk påstå, at når du er færdig med uddannelsen, så er det for sent. Det gode ved at komme tilbage på skolebænken efter at have været ude er, at man får et større udbytte, fordi man kan relatere undervisningen til praksis.”

Så blev du færdig i 2009 – hvordan fik du dit første job?

”Jeg sendte nogle ansøgninger til et par kommuner, der søgte miljømedarbejdere, og blev kaldt til samtale på dem alle, men fik ingen af dem. Så kom der et opslag fra Grundfos, der søgte en miljøingeniør til at stå for dataindsamling og analyse af deres miljøforbedringer samt udvikling af strategier. Samtidig var Grundfos netop kommet med en erklæring om, at de i fremtiden aldrig ville udlede så meget CO2, som de havde gjort i 2008. Og den CO2-del ramte mig, analyserne ramte mig, og det strategiske arbejde ramte mig, så baseret på min profil passede jobbet godt til mine kompetencer og ønsker. Så jeg søgte og kom til samtale, og vi fik bekræftet, at vores interesser stemte godt overens. Og jeg nåede knap nok at komme hjem, så ringede de og tilbød mig jobbet.”

Fakta: Jesper Møller Nielsen
31 år og fra Hobro

2002: HTX-student
2002-2003: Et år som rundrejsende rygsækturist i Asien
2003-2009: Plan og Miljøuddannelsen på Aalborg Universitet (i dag By-, Energi- og Miljøplanlæggeruddannelsen). Uddannet som civilingeniør indenfor miljøledelse.
2010: Ansat som miljøingeniør hos Grundfos i Bjerringbro.

Fortæl om dit arbejde?

”Min stilling er miljøingeniør, og jeg sidder i en afdeling, der er bredt funderet omkring bæredygtighed. Mine arbejdsopgaver består primært af indsamling af miljø- og arbejdsmiljødata fra vores omkring 85 selskaber fordelt på 63 lande. Jeg er med til at identificere områder med væsentlige reduktionspotentialer, så når jeg får data, analyserer jeg dem med fokus på de selskaber, hvor der er mulighed for bl.a. reduktioner af energiforbruget. Vi har f.eks. fundet ud af, at der er et stort potentiale i at udskifte ineffektive pumpemotorer til tidssvarende Grundfos-modeller, da motorer til pumper og andre applikationer i sig selv kan være kæmpe energislugere. Samtidig har mange nye motorer en tilbagebetalingstid på under et år, så det giver god mening at skifte dem ud. Vi har netop udskiftet mange tusinde gamle motorer i vores produktionsselskaber, og det tiltag alene har trods kraftig vækst i forretningen givet 3-4 pct. elektricitetsreduktion på globalt plan. Det tal er endda stigende, efterhånden som flere af vores produktionsselskaber bliver omfattet af projektet.”

Hvordan giver dit arbejde mening for dig?

”Ja, det gør det, fordi jeg i det små kan være med til at skubbe en udvikling i gang, hvor vores kontaktpersoner rundt omkring i verden begynder at kigge på netop de her energiforslag i stedet for andre forslag, der ikke holder i længden. En del af mit arbejde er også at være på site visits, hvor jeg besøger vores udenlandske selskaber for at få en bedre forståelse for lige præcis deres hverdag på fabrikken. I gennemsnit er jeg af sted en tre-fire gange om året i typisk en uge ad gangen. Sidste år var jeg i Mexico, Dubai, Ungarn og Tyskland på virksomhedsbesøg.”

Hvorfor skal man vælge at læse til by-, energi- og miljøplanlægger?

”Det skal man, hvis man især har et fokus på det strategiske, ønsker at tænke i holistiske sammenhænge og selvfølgelig synes, at miljø er spændende. Man får en bred uddannelse, der kombinerer naturvidenskab med samfundsfag og det humanistiske. Det betyder, at vi fungerer rigtig godt som projektledere, der skal have overblikket, fordi vi forstår, hvad de forskellige fagfolk taler om, og derfor kan være dem, der binder trådene sammen og samtidig være specialisten, som rådgiver beslutningstagere specifikt indenfor By-, energi- og miljøplanlægning.”

Interview gennemført maj 2014