Forskning
Samarbejde

Techno-Anthropology

Spændende og relevant uddannelse

Spændende og relevant uddannelse

Gertrud Øllegaard og Erik Wormslev fra Niras fortæller om, hvordan de ser uddannelsen i Teknoantropologi.

"Hos NIRAS synes vi, at en uddannelse i Teknoantropologi er både spændende og relevant"

"NIRAS-Gruppen blev grundlagt i 1956 og er med 1.250 ansatte i dag en af de største rådgivende virksomheder i Danmark. Gennem naturlig vækst og fusioner er vi vokset, så NIRAS nu omfatter 16 kontorer i Danmark, datterselskaber i ti lande og en stærk repræsentation i Østersøregionen med afdelinger i Polen, Estland, Finland, Sverige og Ukraine.

Denne vækst har beriget virksomheden med et stort antal kompetencer og et solidt fundament til at udføre såvel store som små opgaver både nationalt og internationalt og inden for en bred vifte af discipliner. Med udgangspunkt i rådgivende ingeniørarbejde tilbyder NIRAS rådgivning inden for byggeri, anlæg og forsyning, miljø, klima og energi, infrastruktur, planlægning og økonomi samt bistandsfinansierede markeder.

Vi ser en fremtid, hvor teknologier i høj grad kommer til at præge vores hverdag og velfærd. Teknologier skaber ikke i sig selv resultater, med mindre de er i et nøje afstemt samspil med brugerne. Desværre ser vi ofte, at teknologer ”nørder” lidt for meget i deres egne verdener og ikke tager reelt afsæt i brugernes behov og adfærd. Dette gælder, uanset om det drejer sig om bioteknologi, maskiner, bygninger, transport, hospitaler eller specifikke teknikker. Vi har med andre ord brug for noget mere og andet.

Teknoantropologi er et nyt ord, men ikke nødvendigvis en ny måde at arbejde på. Hos NIRAS oplever vi ofte, at det eneste rigtige er, at kombinere ingeniørfagligheden med antropologi og beslægtede fag. Og det gælder alle faser i en løsning. 1) Innovation og udvikling af nye løsninger, der bygger på brugernes behov og verden; 2) Test og tilpasning af løsninger; 3) Implementeringen af løsninger i organisationer eller hverdagsliv; samt 4) Organisationsudvikling.

Hos NIRAS synes vi, at en uddannelse i Teknoantropologi er både spændende og relevant. Det er også et ambitiøst projekt. For os er det helt afgørende, at man magter at holde et højt niveau på både det tekniske og det antropologiske område. Når man kombinerer to fagligheder og samtidig lægger vægt på samarbejdet med virksomhederne, bør det under ingen omstændigheder gå ud over de faglige ambitioner inden for såvel den tekniske som den antropologiske faglighed. Den tekniske, teoretiske og metodiske grundindsigt og sikkerhed skal være stor, for at vi for alvor kan bruge kandidaterne."

Gertrud Øllegaard og Erik Wormslev, Niras.