AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Surveying, Planning and Land Management

Praktikant i verdens største kommune

Praktikant i verdens største kommune

Hanne Hjertmann Christiansen var på landinspektørstudiets 9. semester i virksomhedspraktik i Illulissat i Grønland. Kommunen er mere end 15 gange større end hele Danmarks areal. Nogle af kommunens borgere bor mere end 1000 km fra rådhuset. Og transportmulighederne er tilmed yderst begrænsede. Hvordan arbejder man egentlig med fysisk planlægning under de vilkår? Det fik Hanne afprøvet. Under opholdet oplevede hun også en kælvende gletsjer og enorme isbjerge, at smage tørret moskusokse, at blive inviteret på grønlandsk kaffemik samt at komme med lokale førere på hundeslædetur. Og meget mere.

Hvordan kan et land som Grønland, der er så anderledes end Danmark, have en planlovgivning, som på flere punkter har et afsæt i den danske planlovgivning? Det har længe undret mig og gennem et virksomhedsophold på landinspektørstudiets 9. semester fik jeg mulighed for selv at opleve, hvordan plansystemet i Grønland fungerer i praksis og for at arbejde sammen med nogle af dem, der til daglig arbejder med planlægning i Grønland.

En mulighed for at afprøve hvad jeg har lært

I studietiden har jeg haft flere studiejobs, hvilket har været rigtigt spændende, men jeg vil gerne benytte muligheden for at komme ud at afprøve noget af det vi har lært på studiet i en lidt mere koncentreret periode, inden jeg bliver færdiguddannet. Jeg har altid været fascineret af Grønland og drømt om at komme derop og var derfor ikke i tvivl, da jeg fik mulighed for at komme på virksomhedsophold i Grønland, hvor jeg skulle være med til at udarbejde en ny kommuneplan for Qaasuitsup Kommunia.

Til daglig arbejde jeg på rådhuset i Ilulissat, hvilket var basen for mit virksomhedsophold. Selve virksomhedsopholdet blev arrangeret gennem COWI i Aalborg, der har fungeret som rådgivere på kommuneplanprojektet i Qaasuitsup Kommunia. Jeg startede mit virksomhedsophold hos COWI i begyndelsen af august så jeg kunne få en fornemmelse af, hvad jeg skulle lave, inden jeg tog afsted til Ilulissat i slutningen af samme måned.

Jeg blev noget overvældet over mit første syn af Ilulissat, der skulle være mit hjem de næste tre måneder. Ved Ilulissat ligger en isfjord, hvorfra isbjerge flyder ud fra indlandsisen. Vi fløj først forbi isfjorden og så ind over byen, før vi landede, og det var virkelig et fantastisk syn.

Ny kommuneplan for Qaasuitsup Kommunia

Som en del af mit virksomhedsophold satte jeg mig for at undersøge, hvilke udfordringer kommunens planlæggere blev mødt af, og om planlæggerne var klar til de nye opgaver som Strukturreformen i 2009, med fx sammenlægning af kommuner, havde medført.

Derudover skulle jeg være med til at samle alle informationer og oplysninger fra det nye plansystem med de gamle kommuneplaner i en stor kommuneplan for Qaasuitsup Kommunia.

opmåling i 11 graders frost

Hanne fik også mulighed for at måle op. Her i 11 graders frost. 

Før arbejdet med denne kommuneplan fandtes der ikke et overblik over, hvilke planer der kunne findes hvor, og de fleste kommuneplaner skulle findes i arkivet på rådhuset. I dag er kommuneplanen tilgængelig på internettet, men også som pdf, og alle planer kan findes på kommuneplanens hjemmeside. Desuden kan borgere og andre interesserede gå ind og se, hvilke restriktioner der gælder for et delområde, og informationerne er hermed blevet lettere tilgængelig.

Udsigten fra Hanne Hjertman Christiansens kollegieværelse i Ilulissat, før sneen faldt. Biler og cyklister er der ikke mange af byen.

Kort om Qaasuitsup Kommunia

Qaasuitsup Kommunia er Grønlands (og verdens!) største kommune og dækker hele det nordvestlige Grønland, med et areal på 660.000 km2 og en kyststrækning på godt 1.600 km.

Hele kommunen er placeret nord for polarcirklen. Interesserede kan se kommuneplanen på qaasuitsup.odeum.com

Kollegium, Kaffemik og kælvende gletsjer

At tage på virksomhedsophold handler i høj grad om det faglige. Det er dog også meget andet. For mid var det vigtigt at udnytte fritiden til at møde den kultur, jeg var en del af og opleve nogle af de lokale forhold. Jeg boede på kollegium med nogle af byens studerende. Vi var 10 studerende og jeg var den eneste dansker. De var rigtig søde og åbne, og jeg blev hurtigt inviteret på kaffemik og fik smagt forskellige grønlandske specialiteter.

Et af de helt store oplevelser, var, da jeg ville med ud at køre hundeslæde.  Generelt er det dog ikke så nemt at komme rundt i Grønland, da det foregår med flyver eller helikopter og enkelte steder med båd, så jeg var for det meste i Ilulissat samt to af de nærliggende bygder, men her var der også masser at opleve.

hundeslædetur

Hvem har ikke drømt om en hundeslædetur ud i de store grønlandske vidder? Hanne Hjertmann Christiansen fik også den oplevelse med, her på Sletten ud for Ilulissat.

Hvis nogle studerende overvejer at tage til udlandet, vil jeg gerne anbefale jer at udnytte muligheden for at komme afsted, hvis I har mod på det. Er man åben, kan meget lade sig gøre. For mig har det helt sikkert været en god og lærerig oplevelse, både fagligt og personligt. Kort sagt, en oplevelse for livet!

Uddrag af Hanne Hjertmann Christensen artikel i Landinspektøren. Læs mere om Hannes arbejde og ophold her.