AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Energy Engineering, Civilingeniør

Studerende fortæller

Studerende fortæller

”Man lærer af hinandens styrker og opnår i fælleskab ofte noget, som er bedre, end hvad man kunne have lavet selv”

”Bæredygtig energi er et kæmpe felt i vores moderne samfund. Solceller på tagene er allemandseje, og vindmøller skyder i vejret alle steder. Jeg har altid været fascineret af, hvordan sol og vind kan blive omdannet til elektricitet. Derudover har jeg altid syntes, at det var spændende at kombinere fysik og matematik og se, hvordan dette kan bruges til at løse problemer.

I slutningen af min gymnasietid hørte jeg om energiuddannelsen fra en bekendt, som læste på den. Han fortalte om de spændende projekter, han arbejdede med, så jeg begyndte at undersøge uddannelsen nærmere. Efter jeg havde læst mere, var jeg slet ikke i tvivl om, at energi var studiet for mig.

Energi er et utroligt bredt term, som man først virkelig begynder at forstå, når man begynder på energiuddannelsen. Energi skal konverteres, transporteres og måske lagres. I alle disse steps kan nye teknologier hjælpe med at effektivisere måden, hvorpå det sker. Desuden er energi multidisciplinært, hvor blandt andet termodynamik, el og kontrol kan blive kombineret for at løse et problem. Et af disse problemer er de klimaforandringer, som mange forskere mener er ved at ødelægge vores planet, men det kan også være et mere håndgribeligt problem, som man møder i hverdagen. Så ligegyldigt hvilket interesseområde man har, er energi et utrolig spændende emne, hvor udviklingen aldrig vil stoppe.

Når jeg er færdiguddannet, drømmer jeg om at komme til at sidde i en udviklingsafdeling, hvor jeg kan være med til at udvikle den nyeste teknologi inden for elektrisk energiteknik. I Danmark har vi virksomheder som Vestas, Grundfos og Danfoss som alle er med i front, når nye teknologier skal udvikles, men vi har også utallige mindre virksomheder, som alle arbejder med spændende problemstillinger.”

Projektarbejde

”Gennem uddannelsen får man mulighed for at arbejde med vidt forskellige områder inden for energi. Jeg har blandt andet arbejdet med den nyeste transistor teknologi, som på daværende tidspunkt lige var kommet på markedet. Vi blev inspireret af vores vejleder til at teste disse transistorer, hvilket resulterede i, at vi fik en artikel godkendt til en international konference i Tyskland. Dette var en stor og meget lærerig oplevelse, som blev mulig på grund af, at vi havde et langt projektforløb med mulighed for virkelig at gå i dybden med et emne.

Et andet projekt omhandlede trådløs energioverførsel til meget små modtagere. Disse små modtagere skal på sigt implementeres i implantater i kroppen, som blandt andet ville kunne hjælpe til at effektivisere kemoterapibehandling.

Mit seneste projekt har omhandlet stabil og effektiv kontrol af en elmotor. I dette projekt implementerede vi en ny kontrolalgoritme, som muliggjorde, at motoren kunne køre med dobbelt hastighed i forhold til brug af klassisk kontrol. Tilsvarende vil man kunne sænke switching frekvensen på inverteren, som styrer maskinen og derved sparre energi.

På 7. semester samarbejdede min projektgruppe med en virksomhed. Igennem dette samarbejde fik vi et rigtig godt indblik i, hvordan dagligdagen ser ud for en ingeniør i en virksomhed. Vi besøgte flere gange virksomheden og så, hvordan den problemorienterede arbejdsproces, som findes på AAU, i virkeligheden ikke er så langt fra den daglige arbejdsproces i en virksomhed. Dette gør, at jeg føler mig bedre rustet, når jeg en gang selv skal ud på arbejdsmarkedet.

På energiteknik har vi virkelig gode laboratoriefaciliteter. Ligegyldigt om der arbejdes med hydraulik, højspænding, effektelektronik, elmotorer eller flow mm., kan man teste sine teorier af i praksis. Dette bliver i høj grad anvendt i projektarbejdet, hvor man kan afprøve sine ideer i praksis. Faciliteterne benyttes også i kurserne, hvilket bidrager med en meget bedre forståelse for, hvordan teorien bruges i praksis.”

Studieliv

”I mine øjne er studieformen på Aalborg Universitet virkelig god. Gennem gruppearbejdet lærer man at samarbejde om at løse et problem. Man lærer af hinandens styrker og opnår i fælleskab ofte noget som er bedre end hvad man kunne have lavet selv. Gennem gruppearbejdet opbygges også hurtigt et netværk, så det sociale fælleskab er en naturlig ting på AAU.

I Aalborg er der de seneste år blevet bygget utroligt mange studieboliger til en husleje, hvor alle kan være med. Rigtig mange af disse studieboliger ligger i eller lige omkring midtbyen. Derudover findes der selvfølgelig et utal af ’almindelige’ lejligheder i alle prisklasser. Jeg har selv boet i både Vestbyen og Øgadekvarteret og har været rigtig glad for begge dele.

Aalborg er i mine øjne en rigtig dejlig by som har været, men stadig også er, i gang med at forvandle sig fra industriby til studieby. Dette ses blandt andet tydeligt på havnefronten, som om sommeren samler byens befolkning. Derudover er Aalborg stor nok til at her findes alle typer butikker, adskillige caféer og restauranter og alle former for sportsaktiviteter, samtidig med at den er lille nok til at alt er inden for cykelafstand. Dette inkluderer universitetet, som let kan nås på cykel ligegyldigt hvilken del af byen man bor i.”

Charlie Sørensen, studerende på Energy Engineering med specialisering i Power Electronics and Drives