AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Energy Engineering, Civilingeniør

Tidligere studerende fortæller

Tidligere studerende fortæller

”[uddannelsen] giver dig evnen til at forstå næsten ethvert elektrisk system”

”Under min uddannelse inden for effektelektronik og frekvensomformere lærte jeg at anvende teoretiske og praktiske færdigheder til at designe avancerede produkter, der kan bruges i den virkelige verden.

På mit 3. semester var jeg på et virksomhedsophold ved KK Wind Solutions A/S i Ikast. På tidligere semestre havde jeg arbejdet meget med at konvertere, og to af semestrene havde jeg arbejdet sammen med KK Wind Solutions A/S – på den måde fik jeg tilegnet mig en praktikplads. Praktikopholdet foregik på AAU, i Hadsund og i Ikast, men størstedelen foregik i sidstnævnte, da det er her, KK Wind Solutions A/S har sit hovedsæde.

Under mit praktikophold lavede jeg de indledende undersøgelser og test af ”Converter Monitoring Unit” (CMU), som er et udviklingsprojekt mellem KK Wind Solutions A/S, DONG og AAU. Projektet omhandlede et system, der skulle kunne monitorere konverter parametre, der beskriver dets ”alder”. Ved at bruge disse parametre er det teorien, at man kan fastsætte ”alderen” og måske forudsige fejl, før de opstår. Praktikperioden startede med en undersøgelse af 100 powerstacks (del af konverter), som var kommet tilbage fra felten grundet fejl. Undersøgelsen udmundede i et overblik over hvilke fejl, der var de hyppigste. Ud fra vores viden omkring fejlene, testede vi forskellige parametre med denne type powerstacks, hvor vi målte uden og med emulerede fejl. Forsøgende udmundede i en række rapporter, der beskrev en række anbefalinger for, hvordan en fremtidig CMU kunne udformes. Efter endt uddannelse blev jeg ansat ved KK Wind Solutions A/S og var med til at installere CMU’en i en vindmølle.

Praktikopholdet var en lærerig oplevelse, hvor jeg lærte at begå mig i et miljø, som er mere produktorienteret end universitetet. Opholdet lærte mig på den måde at kombinere teorien fra universitet med praktiske test og forsøg. Jeg kan kun anbefale sådant et ophold til andre, som har mod på lære mere fra den industrielle verden.

Den viden, jeg har fået under min civilingeniøruddannelse inden for effektelektronik og frekvensomformere, gør mig i stand til at forstå næsten ethvert komplekst elektrisk system, selvom det ikke har været en del af min uddannelse.

Uddannelsen inden for effektelektronik og frekvensomformere giver dig mere end bare det grundlæggende inden for elektriske systemer - den giver dig evnen til at forstå næsten ethvert elektrisk system.”

Kristian Frederiksen, tidligere studerende på Energy Engineering med specialisering I Power Electronics and Drives, nu ansat som Power Engineer hos KK Wind Solutions