AAU logo

Mød de studerende

Mikkel Andersen, Grundfos

Mikkel Andersen, Grundfos

Mange virksomheder opruster i disse år på digitale løsninger, og det stiller store krav til medarbejdernes omstillingsevne. Det gælder også for verdens største pumpeproducent Grundfos, der har igangsat en omfattende digitalisering af virksomhedens produktionsprocesser. Her spiller fabrikschef Mikkel Andersen en vigtig rolle, og derfor gennemfører han sideløbende en af Danmarks mest krævende Executive MBA-uddannelser.

Lagt online: 29.04.2020

Fremtiden er digital. Også hos pumpeproducenten Grundfos, som lige nu står over for store og grundlæggende forandringer i virksomhedens produktion. Udviklingen går imod digitaliserede løsninger og Industri 4.0, og det kræver konstant ny viden og innovationskraft at transformere sig over mod en ny version af Grundfos.

Hos Grundfos er målet intelligente pumper, der kan opsamle og anvende big data til blandt andet monitorering og optimering af nuværende produktionsmetoder. Fremtidens pumpe er online og opsamler informationer hele tiden, hvilket stiller store krav til organisationens produktionsteam, som skal være med til at udvikle nye løsninger til at imødekomme den fremtidige udvikling.

I spidsen for forandring

Mikkel Andersen, der er fabrikschef på de tre Grundfos-fabrikker i henholdsvis Bjerringbro, Aalestrup og Odense, spiller en vigtig rolle i denne omfattende digitaliseringsproces. Grundfos har gennem flere år sendt ledende medarbejdere på efteruddannelse på Master in Management of Technology (MMT) ved Aalborg Universitet for at styrke virksomhedens kompetencer. Hovedfokus på MMT-uddannelsen er at klæde de studerende på til at drive virksomhed i en højteknologisk verden. MMT giver således Mikkel Andersen yderligere kompetencer til at lede sine medarbejdere gennem den kommende digitaliseringsproces uden at gå på kompromis med kvaliteten af det daglige produktionsarbejde.

- Én af mine fornemmeste opgaver midt i denne store omstilling er at lede Grundfos og mine medarbejdere sikkert ud på den anden side. Jeg er fabrikschef for tre fabrikker, hvoraf fabrikken i Bjerringbro er udpeget til at være Future Factory. Det betyder, at det er der, alle processer testes og prøves af, og det kan være udfordrende at finde balancen i at udvikle og innovere, når man samtidig skal levere på den daglige drift og produktion, lyder det fra Mikkel Andersen.  

Mikkel Andersen er oprindelig uddannet landbrugs- og maskinmekaniker, som han senere har suppleret med både maskinmesteruddannelsen og en diplomuddannelse i ledelse. Mikkel Andersen har over 10 års erfaring hos Grundfos i skiftende lederstillinger inden for produktion og vedligeholdelse. At påbegynde en MMT kom som et naturligt næste skridt.

- Der er mange af mine kolleger i Grundfos, der har læst MMT, og på baggrund af deres erfaringer virkede det som et naturligt valg. Uddannelsen giver mig nogle stærke redskaber i forhold til forandringsledelse og design af organisationen, som jeg har brug for i den digitaliseringsproces, der er i gang, siger Mikkel Andersen.

Foruden forandringsledelse og organisationsdesign opnår Mikkel Andersen også en bredere forståelse for mål, strategier og sammenhænge. Det hele sker med udgangspunkt i den enkelte virksomhed:

- MMT giver anledning til at fordybe sig i organisationen og få analyseret denne forandringsopgave helt i bund, så jeg kan stille mig selv og min ledergruppe de rigtige spørgsmål i fremtiden. På den måde kan vi forudse mange af de udfordringer, der kan opstå og justere strategien herefter, siger han.

Vil ikke stå stille

MMT er en relativ ressourcetung uddannelse. Dels koster den ca. 300.000 kroner at gennemføre, og dels kræver den ekstra arbejde på 15-20 timer om ugen for Mikkel Andersen, der i forvejen har lange arbejdsdage. Det kræver en god balance mellem arbejde, studie og familieliv, som har krævet en del prioriteringer:

- Mit valg om at læse MMT betyder, at der er andre ting, der må tilsidesættes for en kort periode. Det er et liv fyldt med kompromiser samt til- og fravalg. Jeg har heldigvis en familie i ryggen, som støtter op omkring beslutningen, og vi får det til at fungere med korttidsplanlægning og fælles forståelse, siger Mikkel Andersen og fortsætter:

- Det er ikke svært at finde motivationen til at studere 20 timer om ugen, når man kan relatere studiet til sit daglige arbejde. Det giver mening, og det er let at overføre teorierne til praksis. Det er vigtigt for mig at blive ved med at udvikle mig og brænde for det, jeg laver. Jeg vil ikke stå stille.

LÆS MERE OM UDDANNELSENS FAGLIGE INDHOLD HER