Master i IKT og Læring (MIL)

Teknologitænkning og kritisk designpraksis, MIL valgmodul forår 2022

Teknologitænkning og kritisk designpraksis, MIL valgmodul forår 2022

Hvordan får elever og studerende kompetencer til kritisk, refleksiv og konstruktiv undersøgelse og forståelse af digitale artefakters muligheder og konsekvenser?  Dette valgfag tager fat I en konstruktivt kritisk tilgang til teknologiundervisning, der kan bruges til at underbygge digital myndiggørelse. Fokus er på hvordan vi arbejder med at lære om It-systemers og menneskelig aktivitets gensidige påvirkning samt it-sikkerhed og beskyttelse af egen data.

Igennem en indføring i kritisk og spekulative designpraksisser, får du didaktiske redskaber til at lade elever undersøge og konstruere sig til en forståelse af teknologiers indvirkning på vores liv på godt og ondt. I kritisk og spekulativt design er formålet ikke at bidrage til “...the wonderful world of tomorrow”

(DiSalvo, 2009, s. 154), men at eleverne tænker længere frem, i forhold til hvordan teknologierne på sigt er med til at skabe en fremtid og om den er ønskværdig. Dette er samtidigt en humanistisk tilgang til teknologiforståelse og informatik, der kobler teknologiforståelse, informatik og skolens æstetiske og humanistiske fag.

På kurset vil vi facilitere ‘bias hunts’ - gå på jagt i teknologiers måde at forfordele bestemte brugergrupper på; vi vil udvikle forløb, der lader elever udvikle kritiske designs, der intentionelt bruger fiktive prototyper, der får os til at spekulere og som provokerer os, til at suspendere vores manglende tiltro til, at teknologi kunne være mere demokratisk; og vi vil diskutere perspektiverne for en undervisning, der stimulerer en konstruktiv kritisk stillingtagen til teknologi i hverdagen.
 

Praktisk om modulet

Undervisere: Stine Ejsing-Duun, lektor, ph.d., Aalborg Universitet København og Rikke Toft Nørgård, letor, Aarhus Universitet.
Type: Valgmodul (5 ECTS) under temarammen "Teknologiforståelse og kritik".
Studieordning: læs modulbeskrivelse.
Sted: Ud over face-to-face-seminarer vil det meste af undervisningen i forløbet foregå virtuelt.

Seminardatoer

Modulet løber fra d. 24. januar –  8. marts 2022 med introdag på MIL seminar på Aalborg Universitet i København d. 27. januar 2022.

Øvrige udgifter

Ud over deltagerbetalingen skal du påregne udgifter til litteratur, transport og evt. overnatning.

Fakta

Teknologitænkning og kritisk designpraksis, valgmodul under temarammen "Teknologiforståelse og kritik" fra Master i IKT og Læring

Varighed

  • 24. januar 2022 - 8. marts 2022

Sted

  • København samt online

ECTS

  • 5

Pris

  • 8.850 kr.

Ansøgningsfrist

  • Igangsættes - der kan søges frem til d. 5. januar 2022

Forbehold for fejl, ændring samt aflysning.

Hvordan ansøger jeg?

Hvis du er ny studerende på MIL, skal du søge om optagelse via Ansøgningsportalen (STADS-DANS). Se også login- og ansøgningsvejledning.

Hvis du har gennemført moduler på MIL før, skal du genindskrives for at følge et nyt modul. Det sker ved at udfylde et genindskrivningsskema og sende det til efteruddannelse@aau.dk.

Hvis modulet ikke igangsættes på grund af for få ansøgninger, vil du blive tilbudt at følge et andet modul på uddannelsen.

Muligheder for enkeltfag

Enkeltfag er en mulighed for dig, der ikke nødvendigvis ønsker at afslutte en fuld deltidsuddannelse. Du kan se andre enkeltfagsmuligheder her.