AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Technoanthropology

Anbefaling

Anbefaling

Morten Busch, Chef for Experimentarium Research Lab, fortæller om, hvordan han ser uddannelsen i Teknoantropologi.

"Det er utroligt vigtigt, at der findes mennesker, der har netop de egenskaber og kompetencer, som Teknoantropologer ser ud til at få"

"Experimentarium er en almennyttig, selvejende institution, hvis formål er at øge befolkningens interesse for naturvidenskab og teknik. Experimentarium formidler naturvidenskab, teknik og sundhed ved hjælp af alle mulige metoder og medier, herunder via web, TV, journalistik, computerspil, videnskabelige debatter etc. Experimentariums formidling søger altid at gå nye veje med kreative og originale løsninger samt at inddrage den seneste tilgængelige teknologi. Experimentarium forsker desuden i formidling af naturvidenskab og teknologi med henblik på at udvikle “best practice” og skabe nye formidlingsformater og -platforme.

Som udgangspunkt mener jeg, at man gør naturvidenskaben og teknologien en bjørnetjeneste ved at isolere den for sig selv, hvad enten det er i videnskabssektionen i avis eller TV, eller om det er i uddannelsesverdenen. Begge steder blandes naturvidenskab og teknologi sjældent med andre fag. Teknologien har historisk haft en uendelig stor indflydelse på vores samfund og på vores kultur, og omvendt har samfundet haft en kæmpe indflydelse på hvilke teknologier, der realiseres.

Vi havde givetvis haft atomkraft i Danmark i dag, hvis det ikke havde været for den folkelige modstand. Og hvis medier, virksomheder, forskere og NGO'er havde håndteret hele debatten omkring GMO anderledes, så havde GMO-teknologien været langt længere fremme i dag – på godt og ondt. Derfor er det også utroligt vigtigt, at der findes mennesker, der har netop de egenskaber og kompetencer, som Teknoantropologer ser ud til at få.

Beslutninger om fremtidens teknologier skal nemlig findes i et møde mellem facts, politik og etik. Her kan Teknoantropologer være med til at se teknologien fra en samfundsmæssig synsvinkel og bidrage til, at der findes konsensus om, hvilke handlinger vi som samfund skal igangsætte."

Morten Busch, Chef for Experimentarium Research Lab med arbejdsområde inden for science communication, læring og uddannelse.