AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Maskin og Produktion

Tidligere studerende fortæller

Tidligere studerende fortæller

Jonas Sjølund, tidligere studerende på Maskin og Produktion, fortæller om uddannelsen

 

"Selve studiet er meget mere alsidigt, end jeg troede, da jeg valgte det" 

"I slutningen af 3.g nærmede tiden sig, hvor jeg skulle vælge uddannelse. Ligesom de fleste af mine venner syntes jeg, at det var et svært valg at tage. Jeg endte med at sætte krydset ud for civilingeniøruddannelsen ”Maskin og Produktion” på baggrund af en tankegang nogenlunde lydende: ”Det må godt være noget med matematik/fysik, men det må heller ikke være FOR abstrakt.” På trods af denne simple tankegang fik jeg valgt en uddannelse, som jeg i dag er rigtig glad for.

Aalborg Universitet var det mest oplagte valg for mig, og selvom jeg var lidt skeptisk i forhold til Aalborg-modellen, der er baseret på gruppearbejde, var jeg aldrig rigtig i tvivl. Billige studielejligheder – endda tæt på centrum - var også et af hovedargumenterne.
Efter opstart på studiet gik det hurtigt med at få nye venner – især igennem gruppearbejdet lærer man hurtigt hinanden godt at kende, og de mange sociale aktiviteter i begyndelsen gør, at man får masser af bekendtskaber på tværs af årgange og studier. Længere henne på studiet sætter man for alvor pris på gruppearbejdet, idet man hjælper hinanden og lærer tingene på en måde, som ville være meget svært blot med forelæsninger.

Projekterne, som man udarbejder i grupper, giver desuden erfaring i både at få ting til at virke i praksis og i at dokumentere det.
Selve studiet er meget mere alsidigt, end jeg troede, da jeg valgte det. Det spænder mellem småt elektronik og store robotter, mellem gevindet på en skrue til vindmøllevinger og tandhjul på metre i radius samt mellem udformningen af et stykke plastik til en hel produktionslinje til mange millioner. Det, der for alvor gør studiet interessant er, at man på en eller anden måde kommer igennem alle disse emner i løbet af de første 3 år (bacheloren), hvilket giver en meget bred ingeniøruddannelse. De sidste 2 år (kandidaten) får man chancen for i højere grad at specialisere sig.

Selv skulle jeg for nyligt vælge kandidatretning, hvilket var virkelig svært. På den ene retning havde nogle studerende bygget en fuldt fungerende Segway allerede på 8. semester, mens en gruppe fra en anden linje kunne hjælpe et firma med at optimere et letvægtsfly mht. vægt og design og dermed undgå vibrationer. På den sidste havde de imponerende projekter angående robotter og produktionslinjer. Da samtlige tre retninger, for mig, var så interessante, kan jeg anbefale uddannelsen til alle, der måtte være blot lidt teknisk interesseret – enten i elektronik, maskiner eller produktion."

Jonas Sjølund, tidligere studerende på Maskin og Produktion.