Forskning
Samarbejde

Energi

Studerende fortæller

Studerende fortæller

Kasper Bilde, studerende på Energi, fortæller om uddannelsen

“Vi arbejder i grupper i et helt semester, og dermed får vi dækket en masse teori, man ellers ikke ville kunne alene.”

”Jeg valgte at læse Energiteknik hos Aalborg Universitet, da jeg godt kan lide, at arbejde med energi. Energi er et vidt begreb, som jeg godt kunne tænke mig at lære mere om. Da jeg blev færdig på gymnasiet, undersøgte jeg flere universiteter, men på Aalborg Universitet vidste jeg, at jeg kunne komme til, at arbejde med forskellige problemstillinger igennem et længere projektforløb, som de andre universiteter ikke kan tilbyde på samme måde.

Det spændende ved at læse Energiteknik er, at jeg får lov til at arbejde med lige præcis det, jeg synes er spændende. Jeg får lov til at fordybe mig i en masse forskellige emner. Jeg får lov til at prøve kræfter med noget teori, som jeg så efterfølgende kan prøve af i et laboratorie. Om det drejer sig om lasere, elmotorer, højspænding eller noget helt andet, så kan universitetet næsten klare alt, når vi skal teste vores projekter!

Det gode ved denne uddannelse er, at jeg har fået lov til at arbejde i længere projektforløb med forskellige typer for energi, før jeg valgte hvilket energiteknisk felt, jeg vil specialisere mig inden for. Jeg har dermed et meget bedre grundlag for at vælge netop det, jeg synes er spændende at arbejde med.

Når jeg er færdiguddannet, vil jeg gerne arbejde med varme. Uddannelsen har rustet mig til at kunne arbejde med flere forskellige emner, men lige nu er drømmen at komme til at arbejde med biomasse-kraftværker. Vi skal i Europa omstille til grøn energi, og der kommer biomasse sandsynligvis til at være en stor del af den grønne omstilling. Jeg har i forbindelse med drømmen om at arbejde med biomasse-kraftværker, fået et job som studentermedarbejder hos en virksomhed, der designer kedler til biomasseanlæg, og der får jeg en hel masse erfaring og viden. På kandidatuddannelsen får vi tilbuddet om at deltage på et kursus i Berlin, hvor jeg rigtig gerne vil deltage.”

Projektarbejde

”På 2. semester arbejdede min gruppe og jeg på at lave temperaturstyring af en kulgrill. Projektet var sjovt at arbejde med, da vi selv udviklede idéen, og vejlederen syntes også, det var en god idé. Projektet gik ud på, at vi ville temperaturstyre en kulgrill med en blæser og en styreenhed. Strømmen, som styreenheden skulle bruge, skulle leveres fra den varme, kullene producerede. Projektet skulle hverken redde planeten eller gøre verden til et bedre sted, men det var et projekt, man kunne prøve af på sin grill derhjemme. Vi brugte mange timer på projektet, og vi endte også med at få et godt resultat ud af projektet.

I mine projekter har jeg arbejdet med en del forskellige problemstillinger. Projekterne har alle et energiteknisk perspektiv, men de har forskellige vinkler. Nogle har fokuseret på den elektriske del, andre på den termiske del, og et enkelt projekt omhandlede styring og regulering for at optimere en motor. Projekterne jeg har arbejdet med:

  • 1. Semester: Vindenergi
  • 2. Semester: Temperaturstyring af kulgrill
  • 3. Semester: Køling af datacenter
  • 4. Semester: Styring af motor til AAU Ecoracer. Vi fik på 4. semester hjælp til motorstyringen af virksomheden Bachmann, hvor vi fik en del sparring med, hvordan motorstyring kan laves
  • 5. Semester: Genanvendelse af spildvarme på containerskibe
  • 6. Semester: Optimering af centrifugalpumpe

Som studerende på Aalborg Universitet har man en del fordele. For det første arbejder vi i grupper i et helt semester, og dermed får vi dækket en masse teori, man ellers ikke ville kunne alene. Alle grupper får deres eget grupperum, og alle har dermed deres eget sted at fordybe sig. Grupperummene er altid tæt på vejledere og andre studerende, så der er altid et sted at få hjælp, hvis man sidder fast med sit projekt. De studerende vælger selv, hvilke projekter de vil beskæftige sig med de næste halve år, og derfor engagerer man sig altid rigtig meget i projektet!

Derudover får vi rigtig meget frihed til at arbejde med projektet, så vi bestemmer selv, om vi vil arbejde sent om natten, eller om vi hellere vil arbejde en hel weekend for at holde fri midt på ugen. Friheden til hvornår vi vil arbejde på semesterprojektet, er rigtig vigtig for mig!”

Studieliv

”Aalborg er en super fed studieby! Byen har en masse at byde på. Den er nem at finde rundt i, der er masser af aktiviteter både i byen, men også uden for byen. Der er masser af kulturliv, sport og events hele året rundt. Aalborg er heller ikke større end, at man kender en masse mennesker, og at de alle bor forholdsvis tæt på dig, så der er næsten altid nogen at være sammen med.

Det er nemt at finde lejlighed i Aalborg. Jeg kender ikke nogen, der har haft store problemer med at finde et sted at bo i Aalborg. Jeg har selv boet to steder i Aalborg i løbet af de første tre år. Jeg startede med at bo i en ungdomsbolig inde i midtbyen, men flyttede for halvandet år siden til Aalborg Øst, hvor jeg bor i en stor lejlighed med min kæreste. Alle mine gruppemedlemmer og venner i byen har også haft nemt ved at finde enten et værelse eller en lejlighed på kort tid. Huslejen i Aalborg er lav i forhold til de andre store byer, hvilket er en kæmpe bonus!”

Kasper Bilde, studerende på Energi med specialisering i Termisk Energiteknik