Forskning
Samarbejde

Energi, Bachelor

Studerende arbejder med ECO-racer

Energi

Energi er et fundament for menneskers livsvilkår og et vigtigt punkt på både den danske og internationale dagsorden. Som studerende på Energi kan du være med til at løse fundamentale energitekniske problemstillinger, der påvirker mennesker på tværs af landegrænser og kontinenter.

Fremtidens energikilder skal være med til at løse de store samfundsmæssige udfordringer

Som energiingeniør vil du kunne arbejde konkret med udviklingen af fremtidens bæredygtige energisystemer. Et energisystem er alle komponenter relateret til produktion, konvertering, levering og brug af energi. Du lærer at udvikle, designe og optimere systemer med fx vindmøller, solceller, brændselsceller, power-2-x og biobrændsler.

 

Bæredygtighed er en fuldt integreret del af energiuddannelsen

Bæredygtighed er et gennemgående tema i energiuddannelserne. Dette gælder for både bæredygtig og klimaneutral energiproduktion, men du lærer også at udvikle økonomisk bæredygtige energiløsninger. Det kan fx være udvikling af et stabilt elnet med en stor andel vedvarende energi, elbiler til transport eller effektiv udnyttelse af biomasseressourcer, som fx energiafgrøder, halm og alger.

 

sådan kan din uge se ud
 

Du får et solidt ingeniørfagligt grundlag

På bacheloren får du et solidt fundament inden for energiteknik, hvor du vil lære om både elektriske, termiske og mekaniske energisystemer. Måske kender du ikke fagtermerne, men gennem det første år får du en grundig introduktion til energiteknikken og et godt overblik over hele energisystemet.

Matematik er fx et vigtigt redskab for ingeniører der anvendes til alle beregninger og modeller. Det er teoritungt stof, men du vil se, at du i høj grad får brug for dine matematikfærdigheder i praksis. Du får en grundig indføring i matematikken: Der er undervisning, fælles opgaveregning og sparring med forsker-studerende. Dette gælder generelt for al undervisning.

Du kommer til at arbejde i højt specialiserede laboratorier, hvor du i praksis arbejder eksperimentelt med fx adaptorer til mobiltelefoner med effektiv effektelektronik, energieffektive robotter, fremtidens bæredygtige brændstoffer eller sol- og vindenergi. Alt sammen baseret på teorien du har lært i kursusmoduler og gennem projektarbejdet.

Hvad arbejder en energiingeniør med?

Som energiingeniør bliver du i stand til at forstå de forskellige energitekniske processer, der ligger til grund for produktion, distribution og forbrug af energi. Du får stærke analytiske kompetencer og et meget omfattende overblik, der vil gøre dig i stand til at håndtere både detaljeret design af enkelte energisystemer og integration af sammensatte og mere komplekse systemer. Det er fx udvikling af systemer til el- og varmeproduktion, batterier og andre former for energilagring.

Kom på besøg på Energi-studiet

Der er mange muligheder for at få yderligere kendskab til Energi-uddannelsen. Vi vil gerne have besøg af dig, så vi kan fortælle dig om studiets indhold, og hvordan det er at være studerende på energi. Samtidig vil vi vise dig studiemiljøet med grupperum, fælles områder og auditorier. Du skal også besøge vores verdensklasselaboratorier, som vi er meget stolte af. For yderligere oplysninger, se de forskellige muligheder her.

Læs mere om Energi-uddannelsen i brochuren (pdf):

Testimonials

Læs hvad de studerende siger om uddannelsen eller hør de studerende fortælle om studiet i videoerne nedenfor.

 

SOM STUDERENDE PÅ AAU MØDER DU …

 • +

  Kom på besøg på Energi-studiet

  Åbent Hus

  Åbent Hus finder sted hvert år i marts.

  Du kan høre oplæg om uddannelser, hvor nuværende studerende fortæller om hverdagen på deres eget studie, og du kan høre oplæg om alt det, der også hører til valg af uddannelse - udlandsophold, job, bolig, studieformen på AAU, problembaseret læring mv.

  Book en Studenterstudievejleder

  Mød os! Book et online møde med os

  Energistudiet har egne studenterstudievejledere, som selv studerer energi. Hvis du er interesseret i at møde os, så tilbyder vi online møder, hvor vi tager en snak om livet som studerende på AAU. Du er velkommen til at spørge om alt. Intet spørgsmål er for stort eller småt, og vi svarer gerne på alt lige fra studiets indhold over studiejobs til hvordan vores kantine ser ud og fungerer.

  Rent praktisk gør vi det sådan, at du skriver til os, og så kontakter vi dig for at aftale nærmere. Kontaktoplysninger finder du på energistudiets side med oversigt over studenterstudievejledere.

  For yderligere oplysninger, se også gerne AAUs generelle websider om studievejledning.

  Studerende for en dag

  Kunne du tænke dig at være energistuderende for en dag? Du aftaler selv med vores studenterstudievejleder, hvad dagen skal indeholde. Vi foreslår, at du går med til en forelæsning, deltager i den efterfølgende opgaveregning og gruppearbejde. Der vil blive rig lejlighed til at tale med energistuderende på en uformel måde, hvor du vil blive præsenteret for både det sjove og spændende, men også det hårde og krævende ved energistudiet.

  Som nævnt ovenfor, har energistudiet egne studenterstudievejledere. Du kan kontakte Jens og Maria for at høre nærmere og eventuelt aftale en dag, hvor du kan komme ud på Campus.

  Studiepraktik

  Der er mulighed for studiepraktik på energi-studiet. Når du vælger Studiepraktik på AAU får du mulighed for at få et unikt indblik i uddannelse og studieliv, der venter dig som studerende. Studiepraktik varer tre dage, og i løbet af disse dage får du muligheder for at snakke med studerende, studievejledere og følge undervisningen.

  Studiepraktik er målrettet afgangselever på en gymnasial uddannelse og dem, som allerede har afsluttet en gymnasial uddannelse.

  Dette arrangement løber af stablen i oktober måned, og det nøjagtige tidspunkt fremgår af tilmeldingssiden.

 • +

  PROBLEMBASERET LÆRING – AALBORG UNIVERSITETS SÆRKENDE

  Du kommer fra første færd til at arbejde med problemanalyse og problembaseret læring. På alle semestre skal der udarbejdes projekter, som skrives sammen med en gruppe studiekammerater. Projekterne på ingeniørvidenskab er forankrede i en samfundsmæssig relevans, aktuelt FNs verdensmål.

  Tværfaglig problemløsning

  At arbejde med reelle komplekse problemstillinger i en gruppe, eventuelt i samarbejde med en virksomhed eller andre grupper, bidrager til at give dig erfaring med tværfaglig, kompleks problemløsning og processtyring i en ingeniørmæssig kontekst. Disse kompetencer er yderst relevante for fremtidige job, hvor indblik og overblik over mange tværfaglige og komplekse aspekter er en del af dagligdagen i udviklingsafdelinger og for projektledelse.

  De unikke meta-kompetencer (projektstyring, problemløsning, samarbejde osv), som uddannelsen udvikler, kommer stærk til udtryk i projektarbejdet, hvor vi udnytter Problembaseret Læring til at sikre, at der arbejdes i dybden med et problem fra flere perspektiver – og du får forståelsen for, at en udfordring kan anskues på mange tekniske og designmæssige måder.

  Teamwork og sparring

  Du lærer betydningen af team-work og sparring i gruppen, du får erfaring med at være en del af et samarbejde – herunder også at det stiller store krav til alle deltagere, når der fx skal være enighed om krav og grænseflader, formuleringer, konklusioner og eksperimenter i laboratorierne, men det giver dig en unik lærdom, som du har med, når du efter studiet begynder på dit første job.

  Temaerne og projektforslagene organiseres således, at flere grupper kan samarbejde om at løse en større problemstilling. I kan fx være flere grupper om at løse en stor problemstilling inden for grøn transport i byer.  Her ser hver gruppe på deres del-område, der samlet løser den samlede problemstilling.  – Så nogle kigger på elektrificering af busser, andre på ladestandere til el-biler og –cykler, nogle kigger på bruger-oplevelse og design, nogle kigger på miljøforhold ved minimering af drivhusgasser osv., og I definerer krav til hinandens grupper, man skal leve op til.

 • +

  TEAMWORK

  Du og dine medstuderende arbejder sammen i grupper baseret på jeres fælles interesseområder og ambitionsniveauer. Det giver bl.a. mulighed for, gennem samarbejde og arbejdsdeling, at udforske større og mere komplekse problemstillinger, end du ville kunne klare alene. Desuden har gruppearbejdet en social funktion, som gør, at du hurtigere kan lære dine medstuderende at kende. Læs mere om gruppearbejde på Aalborg Universitet.

 • +

  DIN UNDERVISER FORSKER

  Aalborg Universitet er det 4. bedste universitet inden for Engineering. Som studerende inden for dette felt møder du fra første dag vores dygtige undervisere, hvis forskning har bragt AAU op i den øverste elite inden for ingeniørvidenskab.

  Du bliver en del af miljøet omkring disse dygtige og anerkendte forskere, og du får mulighed for at deltage i projekter og arbejde med idéer og opfindelser, som skal være med til fortsat at sikre AAUs renommé som en del af den absolutte elite inden for naturvidenskab.

  International anerkendelse til Aalborg Universitet

 • +

  LABORATORIER I VERDENSKLASSE

  Aalborg Universitet råder over de vildeste laboratorier! Og jo længere du er på dit studie, jo mere vil du komme til at arbejde i de specialiserede faglaboratorier, hvor der udføres både eksperimentelle og kommercielle forsøg med det nyeste og mest avancerede udstyr.

  Energi er et laboratorie-tungt studie; du får en grundig indføring i at færdes sikkert i laboratorierne, og du kommer til at tilbringe mange timer i de spændende laboratorier, når du skal udføre eksperimentelle forsøg. Hvis ikke du arbejder i universitetets laboratorier, kan det være, at du er ude i marken hos en virksomhed for at deltage i et projektsamarbejde dér.

  Læs mere om laboratorierne på Institut for Energiteknik.

 • +

  STUDIEBYEN AALBORG

  Som studieby har Aalborg mange fordele. Byen er Danmarks fjerde største by, og hele 20% af kommunens indbyggere er studerende. Byen har meget at byde på inden for kultur, sport og fritid, men samtidig har den en overskuelig størrelse og et trygt miljø. Det er nemt at finde en god studiebolig i Aalborg sammenlignet med andre større universitetsbyer. Læs mere om studieliv i Aalborg og hvordan det er at leve som studerende i Aalborg.

  Studiet er tilknyttet Institut for Energiteknik, som gennem studieåret står for en række events og faglige arrangementer.

EN AF DE BEDSTE INGENIØRUDDANNELSER I VERDEN

Aalborg Universitet bedst i EuropaTager du en ingeniøruddannelse på Aalborg Universitet, kommer du til at gå på en af de bedste af slagsen. Vores ingeniøruddannelser blev i 2018 kåret som de fjerdebedste i verden af 178 eksperter adspurgt af Massachusetts Institute of Technology (MIT). I samme omgang blev AAU udnævnt som det bedste ingeniøruniversitet i Europa for anden gang på et halvt år.
 

Engineer the future


like institut for energiteknik på facebook

Læs mere om uddannelsen

Du får viden om

 • Fremtidens energisystemer og apparater
 • Moderne laboratorier
 • Energibesparelser - vedvarende energi

Fakta om uddannelsen

By

Adgangskrav

Se Studieordningen

Mød AAU
Se hvor du kan møde AAU og lære mere om bacheloruddannelserne på AAU.

Mød AAU