AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Arkitektur og Design

Et alsidigt job - med fokus på hele processen fra idé til produkt

Et alsidigt job - med fokus på hele processen fra idé til produkt

Brian Overgård Kristensen er uddannet industriel designer og er idag teknisk chef ved Odder Barnevognsfabrik syd for Aarhus. Brian valgte ingeniøruddannelsen på Arkitektur og Design, fordi han her så en mulighed for at få en teknisk uddannelse, hvor fantasi og kreativitet kunne komme i spil.

Hvordan oplevede du din studietid?

"Universitetslivet har været de sjoveste år af mit liv. Dels har jeg arbejdet med det, jeg synes er spændende, men de venner jeg har fået, i de fem år jeg har gået på Aalborg universitet, er også nogle af de bedste jeg har. Ja universitetet kan være hårdt, og man får nogle lange nætter en gang imellem, men omvendt så kommer man også ud med så mange fede oplevelser, både fagligt relevante men så sandeligt også irrelevante, som altid vil være en del af en."

Studietur på Industrielt Design
Billedet af Brian er fra én af de tre studieture til udlandet, Italien, Tyskland og USA, som hans årgang var på. Det er forskelligt fra årgang til årgang, hvor man tager hen. Men som Brian pointerer: "På andre uddannelser bruger man penge på bøger, vi bruger det på studieture og semesterprojekter."

Hvorfor valgte du uddannelsen?

"I 2008 sad jeg til et foredrag om Arkitektur og Design til Studie- og Karrieredag i Herning. Jeg skulle egentlig have været inde og høre om bygningsingeniøren, men en ven fik mig overtalt til at tage med ham i stedet. Det var første gang, jeg hørte om Arkitektur og Design, og der besluttede jeg mig for min fremtidige uddannelse.

NAVN: BRIAN OVERGÅRD KRISTENSEN
TITEL: TEKNISK CHEF
UDANNELSE: CAND. POLYT. I INDUSTRIELT DESIGN
FÆRDIGUDDANNET: JUNI, 2015
ALDER: 25
BOPÆL: HORSENS

Jeg har altid elsket at skabe noget, både med min fantasi og med mine hænder. Teknik har også altid interesseret mig, så da jeg hørte om en teknisk uddannelse, en civilingeniøruddannelse, som kombinerede disse to fagområder i ét, var jeg solgt."

Brians afgangsprojekt ”Glacier”. En isterninge dispenser man kan tage med på tur.
Brians afgangsprojekt ”Glacier”, som er blevet til sammen med to medstuderende. Det er en isterninge dispenser, man kan tage med på tur.

Glacier - et industrielt design projekt

Afgangsprojektet Glacier blev lavet som et parallelt projekt til virksomhedens egen udvikling. Gruppen udviklede altså deres produkt sideløbende med virksomheden. Det betød de kunne sparre med hinanden undervejs. AndIce udviklede et projekt med samme udgangspunkt som gruppen, men Brian og hans gruppes flyttede fokus fra husejerne over til udendørslivet. 

"Derudover var det et plus, at uddannelsen som udgangspunkt var så bred. Arkitektur og Design består af tre specialiseringsmuligheder (Arkitektur, Industrielt Design og Urbant Design). Det var først efter et år på uddannelsen, at man skulle vælge, hvilken vej man ville gå, og som 19-årig, nyudklækket student var tanken om at lægge resten af liv fast på ét fag ikke just tillokkende. Så jeg tog faktisk først beslutningen om at vælge industrielt design på selve dagen, hvor vi skulle vælge retning."

Hvor arbejder du?

"Jeg arbejder ved Odder Barnevognsfabrik som teknisk chef."

Brian er Industriel Designer ved Odder Barnevognsfabrik
Til daglig sidder Brian ved Odder Barnevognsfabrik. Odder Barnevognsfabrik har siden 1925 ligget i Odder syd for Aarhus, og er idag den eneste tilbageværende barnevognsfabrik i Danmark. 

Hvad består dit job af?

"Odder Barnevognsfabrik er en lille virksomhed på ca. 30 medarbejdere, hvoraf vi sidder fem i den daglige ledelse. Det vil sige, vi er fem, der står for alt administrativt, og betyder at jeg har en meget alsidig hverdag. Jeg er ikke chef for nogen, men jeg har ansvaret for alle tekniske områder, hvilket indebærer en hel del produktudvikling og prototype testning. Jeg har også ansvaret for kvalitetssikring, kontakt til underleverandører, arbejdsmiljøledelse, grafisk layout og for, at de årlige serviceaftaler bliver overholdt på vores maskinpark."

Hvad bruger du i dit job i dag?

"En civilingeniøruddannelse i industriel design har givet mig et ben i såvel den tekniske og den kreative lejr. Som teknisk chef skal jeg vide noget om produktionsmetoder og materialerne i vores produkter, men jeg skal samtidig være i stand til at udvikle helt nye produkter, der føler tidens trends. På uddannelsen har jeg lært at håndtere gruppearbejde på tværs af fagtyper og uddannelsesretninger. Det har gjort mig i stand til at kommunikere med folk på gulvet og de høje herre til et bestyrelsesmøde."

Pille beholder til kvinder med depression. 8. semester.
På studiet arbejdes der med konkrete projekter. På 8. semester designede Brian og hans gruppe fx denne pillebeholder til kvinder med depression.

Du tog et semester udenlands, kan det anbefales?

"På mit 5. semester var jeg på udlandsophold ved Victoria University i New Zealand. Beslutningen om at tage et semester i udlandet kom af, at jeg aldrig nåede at tage ud i verden før universitetet. Derfor så jeg det som en fed chance." 

Semester i udlandet - Faldskærmsudspring
Brian var et semester i New Zealand - udover studierne blev der også tid til at se landet - også fra oven..

"Jeg kan kun anbefale alle at tage et semester på et andet universitet. Dels for at komme ud i verden og udvide horisonten, men også for at opleve hvordan det er at tage en uddannelse i et andet land.

Jeg udviklede mig og voksede altså lidt, efter en tur på syv måneder væk fra alt det, og alle dem man kender."

Hvad kan en civilingeniør Industrielt Design?

"Jeg har lært at se på design- og produktudvikling, som en proces der kan nedbrydes og gøres forståelig. I den virkelige verden kommer den gode ide ikke altid af sig selv. Men jeg ved nu hvilke metoder og værktøjer, jeg skal bruge for at komme tættere på den, og jeg har lært at ændre udviklingsprocessen, så den kan bruges til et hvilken som helst produkt- eller markedstype, jeg støder på i mit arbejde. Det er efter min mening denne ingeniør-tilgang til design og udvikling, der er den største forskel fra min uddannelse til de mere gængse designfag."

"Det er den vildeste følelse at kunne kigge på et produkt - et virkeligt produkt, som du har været med til at skabe."

Hvordan har du oplevet jobmulighederne?

"Jeg blev færdiguddannet i juni og startede på mit første job i september, og man må sige, at jeg oplever, at vi har gode muligheder, når det kommer til jobs. Udviklere med ingeniørbaggrund er meget eftertragtede i herhjemme, og det er næsten det samme i alle brancher. Jeg kender industrielle designere, som arbejder med stof, smykker, legetøj, møbler, skibe, medicinalprodukter, pumper, kundeoplevelser, plakater og selvfølgelig barnevogne - Hvor der kan udvikles et ”produkt”, er der et potentielt job."

Hvis du skal fremhæve projekter, du har været med på – hvilket skal det så være?

"Et af de sjoveste projekter jeg var med til var på 4. semester, hvor vi min gruppe skulle redesigne gearstangen i en bil. Den viser faktisk meget godt den bredde industriel design har. Projektet kom hurtigt til at handle om, hvordan man kombinerer udseende, brug og den tekniske forbindelse ned til resten af gearkassen."

Gearstangs projektet fra 4. semester.
På 4. semester skulle Brian og hans gruppe redesigne en gearstang - en spændede opgave, hvor gruppen fik stillet en Jeep til rådighed under projektet. 

"Vi lavede alt fra brugerscenarier og kønsrolle analyser til hårde tekniske beregninger på materialer og styrken, det krævede for at bruge den. Plus det var ikke et hypotetisk projekt, hvor vi selv fandt på en bil eller lignende. Vi fik stillet en rigtig Jeep til rådighed, som vi brugte en måned på at skille ad for at lære om systemer, og hvordan man får et produkt til at passe der i - som fx en gearstang i en bil."

Hvad er det ved designarbejdet, som er fascinerende?

"At følge et projekt fra de første ideer, tanker og krav, som langsomt tager mere og mere form i takt med, at der bliver indhentet ny viden og afprøvet nye koncepter, for til sidst at stå med det færdige produkt. Det er den vildeste følelse at kunne kigge på et produkt, et virkeligt produkt, som du har været med til at skabe."

Job- og karrieremuligheder