AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Arkitektur og Design

Det handler om at få æstetik og funktion til at gå op i en højere enhed

Det handler om at få æstetik og funktion til at gå op i en højere enhed

Mette Kirk har været vidt omkring under sin studietid på Arkitektur og Design – praktik i både New York og London og et efterfølgende studiejob førte til hendes nuværende arbejde ved C.F. Møller, hvor hun i dag sidder i en stilling som arkitekt.

Hvordan oplevede du din studietid?

"Jeg husker den som helt og aldeles fantastisk – og ja, så har jeg jo selvfølgelig glemt de sindssyge hårde perioder uden søvn og ordentlig mad, hvor vi arbejdede i døgndrift på at færdiggøre vores projekt. Men ikke engang de allerhårdeste nætter på Arkitektur og Design vil jeg have været foruden – de var med til at skabe et sammenhold uden lige. Vi var en familie, som i fem år levede og åndede for arkitektur, kreativitet, fælleskab, studieture, fester og venskaber – og de venskaber består stadig."

Studietur til Finland
Gruppebillede fra studietur til Japan

Studietur til Finland
Et billede fra en kirke i Finland, hvor Mette også var på studietur til

Hvorfor valgte du uddannelsen?

"I starten var jeg meget i tvivl om, hvilken uddannelse jeg skulle vælge, men jo mere jeg undersøgte og spurgte mig frem, jo mere klart blev valget for mig. Jeg valgte ingeniøruddannelsen Arkitektur og Design, fordi min måde at opfatte arkitektur er, at de konstruktive principper og valg af materialer er altafgørende, hvilket stemmer overens med processen på Arkitektur og Design; Her udspringer form og design af materialers kunnen, og ikke bare fordi det er en fed form, som vil se godt ud. Der skal virkelig argumenters for elementernes tilstedeværelse i en bygning. De materialer, der bliver arbejdet med, undersøges og leges med under processen frem mod det færdige resultat.

En anden og vigtig grund for mit valg af uddannelse var processen. På arkitektur og Design er det ikke nødvendigvis afgørende, at man får et flot resultat, men ligeså meget, at processen mod sit resultat har været givende."

Træ workshop

papir workshop
Træ og papir workshop på Arkitektur og Design

Hvad består dit job af?

"Hos C.F. Møller startede jeg ud i en stilling som konkurrencearkitekt, men nu er jeg i min funktion både skitserende og projekterende arkitekt. For mig er det et drømmejob. Jeg er med i hele processen, lige fra den tidlige skitsering til at byggeriet står færdigt. Jeg fungerer som designansvarlig på de projekter, jeg sidder på, og jeg får lov at designe og komme i dybden med alle detaljer. Lige nu er jeg i gang med mit tredje byggeri, som skal realiseres, og det er hver gang en ubeskrivelig følelse at stå i sit færdige byggeri."

Mette Kirk på byggepladsen
Mette Kirk en tur på byggepladsen

Hvilke kompetencer fra din uddannelse kan du bruge i dit job i dag?

"Der er mange! Jeg synes blandt andet, at der er mange ligheder mellem den måde uddannelsen bygger et semester op på, og den måde virkelighedens proces er. Fra et tidligt skitseniveau til et færdigt resultat, kommer man egentlig de samme processer igennem, som i ”den virkelige verden”.

På grund af gruppearbejdet bliver man som studerende tvunget til at reflektere og konstant argumentere for sine holdninger for at få indflydelse på projektet. Det giver et fagligt ordforråd og gør, at man bliver dygtigere til at præcisere og tydeliggøre sine arkitektoniske holdninger.  Det er noget, man virkelig kan bruge i sit job."

Jobtitel: Arkitekt, Cand.polyt.arch
navn: Mette Kirk
Virksomhed: C.F. Møller (Siden 2012)

Tidligere erfaring:
Arkitektpraktikant, New York – Alexander Gorlin Architects
Arkitektpraktikant, London – dRMM architetcs
Studiemedhjælper, Aarhus – C.F. Møller

Færdiguddannet i 2012 og idag bosiddende i aarhus

Tog du et semester i praktik?

"Efter mit bachelorprojekt (6. semester) tog jeg et semester til New York og arbejdede på en mindre tegnestue. I løbet af mit studie, tog jeg orlov et år, hvor jeg først tog et semester til London, og derefter arbejdede jeg hos C.F. Møller i Aarhus. Jeg tog også et tegnekursus på Aarhus designskole, fordi jeg syntes, at jeg manglede nogle tegneteknikker.

Med disse mindre ophold kan man nærmest forme sin egen profil og vinkle sin uddannelse i den retning man ønsker. Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg var mere en arkitekt frem for en ingeniør, og det bar mine valg nok også præg af. På den måde kan man afprøve ting af og forme sit CV, så det passer til de jobønsker, man må have.

Det kan i høj grad anbefales at være i praktik, først og fremmest fordi det er altafgørende for at få et job efter studietiden, men også fordi det giver en forståelse for faget, som bare ikke kan læres på skolebænken."

Hvordan synes du civilingeniøruddannelsen på Arkitektur og Design adskiller sig fra andre uddannelser inden for arkitektur?

"Jeg synes en af fordelene ved at være uddannet fra Arkitektur og Design er, at man forstår sine samarbejdspartnere, og man også kan tale ingeniørens sprog. Som studerende på Arkitektur og Design har vi været igennem samme programmer og beregninger. Vi er dermed ”klædt på” til at lave bygbar arkitektur, så derfor synes jeg, at hele Arkitektur og Designs mentalitet handler om at få æstetik og funktion til at gå op i en højere enhed."

Hvis du skal fremhæve projekter, du har været med på, hvilke skal det så være?

"Det må være mit afgangsprojekt. Jeg havde på det tidspunkt kun prøvet at arbejde i grupper, og jeg synes det var både fantastisk og sindssygt hårdt at arbejde alene. Det var den fedeste følelse at aflevere sit afgangsprojekt – dét har jeg lavet…alene! Alle overvejelser, hver eneste detalje - alt var mit eget. Det er nok første og sidste gang, jeg kommer til at lave noget, der kun er lavet af mig, og jeg elsker stadig at tage projektet frem og bladre i det."

Livets hus - afgangsprojekt på Architecture
Livets hus, Mette Kirks afgangsprojekt fra Architecure på Arkitektur og Design

Hvad er det ved arkitektur- og ingeniørarbejdet som er fascinerende?

"Jeg har bare altid elsket arkitektur – det er jo omkring mig hele tiden, og jeg kan aldrig undgå det.

Jeg synes, at det er fascinerende, hvad rum er, og hvad det kan gøre ved en. Dét at tegne streger på papir og derefter få dem formidlet til faktiske bygninger, synes jeg egentlig er noget ret storslået og vil for mig altid være noget magisk."

Hvordan har du oplevet job mulighederne som ung ingeniør fra Arkitektur og Design? – Hvad skal der til for at få job?

"Jeg oplevede det som altafgørende, at jeg havde været i praktik gennem min studietid, og dét at det ikke kun var foregået i Danmark. Det blev ligefrem nævnt til min ansættelsessamtale, at det viste ”gåpåmod og en lyst til at lære mere.

Mit ophold hos C.F. Møller er grunden til mit job lige efter mit afgangsprojekt. Så jeg mener, at netværk og et godt CV er dét, der skal til, og ikke så meget om du fik 7 eller 12 på studiet – det er kun for din egen selvtillids skyld."

Job- og karrieremuligheder