AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Arkitektur og Design

Afgangsprojekt førte til første job som Industriel Designer

Afgangsprojekt førte til første job som Industriel Designer

Thomas Lænner er uddannet industriel designer fra Arkitektur og Design på Aalborg Universitet. Afgangsprojektet blev skrevet med to kammerater ved GN Netcom i København, hvor de samtidig med afgangsprojektet fik mulighed for at arbejde som eksterne designere på designet af en ny højtaler serie. Arkitektur og Designs fokus på en proces- og brugerorienteret tilgang til design, er noget af det, Thomas Lænner dagligt bruger i sit arbejde. Det at kunne forstå og sætte sig ind i andres behov og med en procesorienteret tilgang til design finde en løsning på opgaven, ser han som noget unikt han har fået med sig fra Arkitektur og Design.

Hvordan oplevede du din studietid?

Studietiden på Arkitektur & Design var nogle af de mest lærerige og sjoveste år i mit liv. Jeg har tilbragt rigtig mange timer på studiet, så meget at det i nogle perioder blev ens andet hjem. Det var med til, at vi fik et nærmest familiært forhold til studiet og hinanden i grupperne.

Navn: Thomas Lænner
Funktionstitel:Design Team Leader
Arbejdsplads: Mekoprint A/S, Støvring
Færdiguddannet (årstal): 2011
Alder: 30 år
Bopæl: Aalborg
Tidligere arbejde: 
2011-2015 Industriel Designer, Vikan A/S, Skive
2011-2013 Partner & Industriel Designer – 57N I/S

Hvorfor valgte du uddannelsen?

Første gang jeg blev introduceret til Industrial Design var i forbindelse med design som valgfag på HTX hvor vores lærerinde var uddannet fra Arkitektur & Design. Her arbejdede vi med forskellige produktdesigns, som jeg synes var rigtig spændende. Derudover afholdte Arkitektur & Design også en grafisk design konkurrence på HTX, som min gruppe vandt, og her blev jeg igen bekræftet i, at Industrial Design var retningen, som jeg skulle gå.

Thomas Lænner fortæller om sit job ved Studiepraktik på Arkitektur og Design
Thomas ved Studiepraktik på Arkitektur og Design. Studiepraktikken ligger i uge 43 og i løbet af tre dage får man blandt andet indblik i hvilke jobs man får efter uddannelsen.

Jeg var forholdsvis sikker på, at Industrial Design var retningen, som jeg skulle gå, men jeg havde også en interesse for arkitektur. Jeg fik dog hurtigt bekræftet, at arkitektur var for uhåndgribeligt for mig, og jeg havde brug for at skabe noget, som jeg fysisk kunne håndtere.

Hvad har dit afgangsprojekt betydet?

Mit afgangsprojekt har betydet rigtig meget, da jeg valgte at flytte til København sammen med to kammerater for, at vi fysisk kunne sidde hos virksomheden GN Netcom (Jabra) og skrive afgangsprojektet. Muligheden for at arbejde som interne designere i en større produktionsvirksomhed gav os indblik i, hvordan designprocesser i samarbejde med engineering, marketing & salg foregik. Det var en meget anderledes måde at arbejde på sammenlignet med at sidde som designkonsulent hos et eksternt designbureau, som jeg gjorde i forbindelse med mit 9. semesters praktikophold hos en designkonsulent virksomhed i Aarhus.

Jabra Soulmate

Jabra soulmate

Jabra Solemate Max vandt en Red Dot Award i 2014

Udover at skrive selve afgangsprojektet i samarbejde med GN Netcom (Jabra) fik vi også lov til at arbejde ved siden af som eksterne designere på designet af en ny højtaler serie ved Jabra Solemate. Efterfølgende oprettede vi eget firma for at fortsætte med det.

Hvad består dit job af?

I dag er jeg faglig ledere for designteamet hos Mekoprint Graphics som designer og producerer industrielle grafiske løsninger til kunder over hele verden. Jeg er blandt andet ansvarlig for designteamets faglige udvikling med fokus på procesoptimering og øge samarbejdet mellem designteamet produktion og salg. Udover det rådgiver jeg også for kunder i forhold til design og tekniske muligheder i forbindelse med forespørgsler. Der er uanede valgmuligheder inden for materialer, farver og produktionsprocesser, hvor produktion, design og produktegenskaber skal op i en højere enhed. Jeg er i dialog med mange forskellige designere og udviklere fra forskellige produktionsvirksomheder, hvilket er rigtig spændende.

På arbejde ved Mekoprint Graphics
Thomas Lænner arbejder idag ved Mekoprint Graphics

Hvilke kompetencer fra din uddannelse kan du bruge i dit job i dag?

Det er sjovt, fordi der er ikke en konkret ting, jeg tænker på, at jeg bruger. Det er mere hele tankegangen og mentaliteten i forhold til at have en proces- og brugerorienteret tilgang til design, og med nysgerrighed kan finde løsninger i samarbejde med andre. Det at kunne forstå og sætte sig ind i andres behov, og med en procesorienteret tilgang til design finde en løsning, er en meget unik egenskab, som jeg også ser ved vores nyansatte designteam medlem fra Industrial Design (Arkitektur & Design). 

Industriel Designer ved Vikan

Ved virksomheden Vikan var Thomas med til at udvikle nye produkter. Her en børste til fødevareindustrien, som efterfølgende vandt en "Foodprocessing Award" i 2015. 

Tog du et semester i praktik/på et andet universitet og hvis ja det i så fald anbefales?

Jeg havde et praktikophold hos en designkonsulentvirksomhed i Aarhus, som gav mig indblik i, hvordan arbejdet som designkonsulent foregik. Denne erfaring sammenholdt med specialesamarbejdet hos GN Netcom (Jabra) bekræftede mig i, at jeg fremadrettet skulle arbejde med design i en virksomhed, der havde egne produktionsfaciliteter.

Hvad er det ved arbejdet med Industrielt Design som er fascinerende?

Jeg er som person meget visuelt resultatorienteret, og jeg elsker at komme med idéer og løsninger til andres udfordringer og behov, hvilket for mig altid bliver opfyldt i arbejdet med industrielt design.

Job- og karrieremuligheder