Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Rumskrot – det fjerner vi

Satellit i rummet

Opfindelsen består af en ringformet ramme, et sejl udspændt over rammen, en unik foldemetode, en forankring til satellitten og en låsemekanisme, som sikrer, at det sammenfoldede sejl først udfoldes, når satellit-missionen er overstået. Opfindelsen bygger således på et basisprincip kendt fra pop-up-telte, fold-ud-frisbees og de skærme, fotografer bruger til at styre lys og skygge, som dog kun kan foldes to til tre gange. Det unikke foldningsprincip gør, at rammen pt. kan foldes hele syv eller ni gange, hvormed opfinderne har skabt en ultra-kompakt, simpel og energi-neutral løsning, som kan bruges som vindbremse for udtjente satellitter i rummet.

I samarbejde med satellit-eksperterne fra GomSpace gennemførte opfinderne i 2011 et proof of concept-projekt, støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation, som beviste, at opfindelsen er teknisk velegnet som satellitbremse til satellitter. I Low Earth Orbit (LEO) op til 1000 km fra jorden er der således luftmodstand nok til, at satellitbremsens kraftige forøgelse af en satellits overfladeareal vil bremse satellitten så meget, at den kommer ud af kredsløb og brænder op på vej ned gennem atmosfæren, i stedet for at ende som rumskrot.

Teknologien er først testet i AAU-regi igennem et Proof of Concept-projekt modtaget fra Forskning- og Innovationsstyrelsen, og yderligere modnet af Gomspace sammen med AAU til fuldskala-demonstration igennem et Højteknologifondsprojekt. Samarbejdet fortsætter derudover i TeSeR-projektet (Technology for Self-Removal of Spacecraft), der skal være med til at sikre, at fremtidige rumfartøjer ikke udgør en kollisionsrisiko efter udtjening. TeSeR-projektet er en del af EU's forsknings- og Innovationsprogram, Horizon 2020.

Yderligere info

Kontakt AAU

Har du spørgsmål til AAU's opfindelser og teknologi, og til hvordan du erhverver dig ret til at udnytte dem kommercielt, er du velkommen til at kontakte:

Patent & Kommercialisering
Tlf.: 9940 3374
E-mail: patent@adm.aau.dk