Spring til indhold

Fysik - Design af storebæltsbroens ankerblokke

Kort beskrivelse af aktiviteten: Et af de centrale elementer i store hængebroer, så som Storebæltsbroen, er de kabler, som holder vejbanen oppe. Det er hertil ankerblokkenes opgave at holde kablerne udspændt, således broen ikke kollapser. Ankerblokken bliver derved belastet af store vandrette kræfter, og det er derfor vigtigt at designe ankerblokken således, at den ikke glider hen over jorden. I denne opgave er formålet at undersøge hvordan ankerblokkens glidningsmodstand kan beregnes ved at udføre en række laboratorieforsøg.

Faglig relevans: Matematik A, Fysik A/B, Teknikfag,

Nøgleord: Byggeri, kræfter, spændinger, geoteknik, ankerblok, hængebro.

Forberedelse: Kapitel 4 i http://vbn.aau.dk/da/publications/direkte-fundamenters-baereevne(1dcaf149-0aaf-4100-b53d-fe5f504b8cf0).html 

Tidspunkter for besøget: Kan aftales med kontaktperson

Maks. antal personer: 15-20

Besøgets varighed: Hel dag

Mødested: Thomas Manns Vej 23, 9200 Aalborg

Kontaktperson: gymnasieportalen@adm.aau.dk Aleksandra Katarzyna Koteras, BUILD

Evt. detaljeret beskrivelse / Bilag: Der udføres forsøg i byggeri og anlægs laboratorie for geoteknik. Forsøget består af en ankerblok i lille skala, som kontrolleret trækkes hen over en sand/grusoverflade. På baggrund af forsøget undersøges friktionskoefficienten mellem sand/grus og beton. Ydermere kan indflydelsen af betonens ruhed findes ved at udføre gentagende forsøg med forskellige ruheder. På den måde kan man optimere ankerblokkenes design.

Praktiske forhold: Elever medbringer selv madpakke og PC. Derudover praktisk tøj til laboratorieforsøg. Ved laboratorieforsøg, er det påbudt at være iført sikkerhedssko, som kan udlånes på dagen.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske