Spring til indhold

Gæsteforelæsning

Elbiler og batterier

AAU Energi

Beskrivelse af aktiviteten: I dette oplæg sammenlignes elmotorer og forbrændingsmotorer, og der er fokus på udfordringerne ved batterier som energikilde, herunder den specifikke energi for batterier sammenlignet med den benzintank, som vi kender fra traditionelle forbrændingsmotorer. Der er desuden fokus på udfordringerne med rækkevidden for elbiler, når man skal køre hurtigt og langt. Til sidst vil udfordringerne ved batteriets levetid blive fremlagt.

Karakter af besøgets indhold: Der startes med et oplæg på ca. 20 minutter. Efterfølgende vil eleverne få tildelt en regneopgave, hvor der skal dimensioneres en batteripakke til en elbil, hvorefter opgaven gennemgås i plenum. Til sidst har eleverne mulighed for at stille spørgsmål til andre faglig relevante emner samt livet som studerende, hvis det har interesse.

Oplæg (20 minutter)
Opgaveregning (15 minutter)
Opsamling i plenum (10 minutter)

Faglig relevans: Besøget er relevant for elever, som har haft undervisning i enten fysik, matematik, teknologi, teknikfag eller innovation på de gymnasiale uddannelser.

Nøgleord: Energi, elbiler, batterier, matematik, fysik.

Forventet niveau: 3.g på EUX, HTX og STX, med Matematik A og mindst Fysik B.

Forberedelse og praktiske forhold: Ingen forberedelse. Elever skal medbringe en PC, helst med Excel, samt noget at skrive på.

Udbytte: Eleverne lærer at beregne den nødvendige energimængde, der skal til for at flytte en bil over en given afstand. De bliver desuden i stand til at dimensionere en batteripakke til en elbil og får indsigt i udfordringerne ved elbilers rækkevidde og batteriernes levetid.

Maks. antal personer: En klasse med maks. 30 elever.

Tidspunkter for besøget: Aftales med kontaktperson.

Besøgets varighed: 45 - 60 minutter.

Mødested: Det respektive gymnasium.

Forelæser: Energistuderende Simon Gæraa Petersen, AAU Energi.

Kontaktperson: gymnasieportalen@adm.aau.dk  - Der kan i visse geografiske tilfælde være situationer, hvor vi vil have svært ved at nå alle. Men skriv endelig til os, så vil vi se på, om vi kan arrangere et besøg hos jer.

Detaljeret beskrivelse / Bilag: Introduktion til tapetgrupper specielt Software.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske