Forskning
Samarbejde
5 ting du ikke vidste om dit udemiljø på campus - og så er det bæredygtigt

5 ting du ikke vidste om dit udemiljø på campus - og så er det bæredygtigt

Bistader, fælleshaver, insekthoteller, Vild med Vilje, samt genbrug af blomsterløg og regnvand. Ovenstående er kun et lille udsnit af de mange bæredygtige aktiviteter som gartnerteamet i Campus Service arbejder med til daglig. I artiklen dykker vi ned i de enkelte aktiviteter, og der er selvfølgelig mulighed for at tage aktiv del i de bæredygtige aktiviteter på campus.

Lagt online: 10.11.2021

1. Fælleshaver dyrker spirende fællesskaber

I 2019 blev der udlagt campus areal i Aalborg til fælleshaver for studerende og ansatte. Projektet blev en stor succes og udover at mange nyder at dyrke deres grøntsager og planter, så vidner Facebookgruppen for fælleshaverne også om et spirende fællesskab, hvor AAU ansatte og studerende hjælper hinanden på kryds og tværs. Gartnerteamet passer godt på haverne og sørger for at vande bedene, med regnvand, så fælleshaverne har de bedste betingelser.

Kontakt koordinator for fysisk studiemiljø (fysiskstudiemiljoe@adm.aau.dk) for at booke en af fælleshaverne.

2. Det summer af biodiversitet på campus

På opfordring af de studerende bliver der i foråret 2022 opsat tre bistader i Campus Øst. Alle studerende eller medarbejdere kan gratis booke én af staderne efter først-til-mølle-princippet.

Der er derfor fri mulighed for at dyrke insekterne og producere ægte AAU-honning på campus. Kontakt koordinator for fysisk studiemiljø (fysiskstudiemiljoe@adm.aau.dk) for at booke et bistade.

Udover bistader bliver der i 2021/2022 opsat insekthoteller, de tager form som enten ”hoteller” eller gamle træstammer. Insekthotellerne har til formål at øge biodiversiteten på campus.

2. Et stort drænanlæg gemmer sig under den store fodboldbane i campus øst

Det er selvfølgelig regnvand som gartnerteamet bruger til at vande fælleshaverne og andre bede med. For under Campus Øst store fodboldbane er der et stort drænanlæg, som opsamler regnvandet i et 19 kubik meter opsamlingsbassin, og herfra pumper de vandet over i et transportabelt vandingsanlæg, som de så kan vande alle vores blomsterkummer og nye bed med.

4. Vild med Vilje udvikler sig: Pluk en buket af Landmandens blomsterblanding på campus

For 3 år siden såede gartnerteamet med ”Engblanding til lerjord” da den passede bedst til vores jordtype, og fordi den skulle være den blanding som kunne konkurrere bedst mod græsset, da græs er en meget svær modstander i Vild med Vilje konceptet.

I 2021 er der i stedet blevet sået med ”Landmandens blomsterblanding” da der er mange frø i jorden fra den gamle blanding. Den nye blomsterblanding har været en kæmpe succes, hvor mange har plukket buketter med hjem fra campus, hvilket gartnerteamet kun opfordrer til.

5. AAU blomster har mange liv

De planter vi har i vores blomsterkasser er flerårige, så når gartnerne laver et skift i kasserne laver de nye bede til de ”gamle” planter, om dermed får nyt liv i et nyt miljø.

Planterne i vores runde blomsterkummer på hovedcampus kører nu på anden sæson (i 2021), da der ikke har været ansatte eller studerende til at nyde dem under corona, men der bliver skiftet til sommerblomster omkring maj måned 2022, og så vil de ”gamle” planter blive brugt til nye bede.

Udemiljøet som en del af et godt studieliv

Fra de opsatte drivhuse i campus øst kan man nyde de forskellige grønne tiltag. Drivhusene bliver hyppigt brugt i forårs- og vintermånederne som grupperum, der med varme fra solens stråler forlænger udelivet og lyset. I campus Service får vi god feedback fra de studerende, som er glade for at kunne bruge drivhusene til både gruppearbejde og til frokost – en oplagt mulighed for at nyde naturen, samtidig med at der er strøm i stikkontakten til projektskriveriet.

Sæt dit grønne præg på campus

Har du en ide til en bæredygtig aktivitet i udemiljøet, så hører vi gerne fra dig på mail fysiskstudiemiljoe@adm.aau.dk så bliver den taget op i det bæredygtige AAU- forum, Sustainable Campus Forum, hvor både studerende og ansatte arbejder for et grønt campus.