Uddannelse
Samarbejde
Store overskrifter og høje dødstal: Studerende har undersøgt mediernes rolle under Den Spanske Syge, en af historiens største pandemier.

Pandemiens påvirkning af borgerne gennem medier

Lagt online: 28.01.2021

Foto: Arkivklip, danske dagblade

Hvordan bølger reaktionerne historisk igennem samfundet, når der pludselig indlægges flere syge på hospitalerne, og mediernes omtale af et virusudbrud skifter og bliver mere intens? Det spørgsmål satte to studerende sig for at finde svaret på sidste efterår.

- Den spanske syge, som havde sit indtog i Danmark 1918-1920, er en uvurderlig, men forholdsvist uudnyttet kilde til at forstå samspillet mellem medier, samfund og forebyggelse, fortæller den ene Mads Bisgaard Christensen, historiestuderende på Institut for Politik og Samfund, AAU.

Globale pandemier, som Covid-19 i dag, har været en linse til at se samfundet igennem.

Myndigheder og medier

Projektet har udgangspunkt i en opsamling af data fra en 10 måneders periode, hvor de har undersøgt to aviser, for at skildre den konkrete mængde af omtale af den spanske syge.

Den anden halvdel af projektgruppen, Mads Lykke Christensen, forklarer hvordan de praktisk er skredet frem.

- Vi har undersøgt samfundets reaktioner på mediernes diskurser, hvor fokuspunktet er mediernes påvirkning af centrale myndigheder og politikeres beslutningstagen på nationalt plan. Hovedperioden for undersøgelsen er kulminationen af epidemiens anden bølge i oktober/november 1918.

Undersøgelsen støtter bæredygtighedsmål nr. 3 om sundhed) og mål nr. 4 om forebyggelse.

Kontakt

Kandidatstuderende Mads Bisgaard Christensen og Mads Lykke Christensen, HistoriestudietInstitut for Politik og Samfund, AAU