Forskning
Samarbejde
Nyt AAU kantineudbud har øget fokus på økologi og bæredygtig drift

Nyt AAU kantineudbud har øget fokus på økologi og bæredygtig drift

AAU står overfor et nyt kantineudbud i 2022. Det ved du måske allerede, hvis du er én af de mange brugere på AAU som har tilkendegivet deres ønsker og drømme til det nye kantineudbud i undersøgelsen fra sommeren 2021.

Lagt online: 15.11.2021

Kantineudbudsudvalget, bestående af studenter- og medarbejderrepræsentanter fra AAU, sætter netop nu det sidste punktum i kravene til det nye udbud. Men det kan allerede afsløres, at der bliver et større fokus på bæredygtighed, end vi før har set.

”Hos den nuværende kantineleverandør ser vi et højt niveau af bæredygtighed i driften, men selvfølgelig har salgsparameteret vægtet højt, da der skal være en sund forretning i at drive en kantine på AAU. Når vi i det nye kantineudbud har mulighed for at stille med et tilskud, kan vi bedre sætte krav om mere bæredygtighed, samt stille krav til nogle af de parametre, der betyder noget for brugerne på AAU, også selvom det ikke nødvendigvis kan ses som sorte tal på bundlinjen”. Udtaler Mary Christensen, Afdelingsleder Facility Service, AAU.

Nogle af de krav som udvalget bl.a. har talt om er:

  • Krav om miljømærkning
  • Krav om sølv i Det Økologiske Spisemærke + årlig bæredygtighedsrapport
  • Krav om abonnement- eller bestillingsordning (hvis tilstrækkelig mange ønsker det)
  • Krav til madspild

Herudover ønskes der mulighed for dagligt at kunne vælge veganske og vegetariske retter, som også er set i den nuværende kantine. Generelt er der fokus på variation i udvalget af kantinen, og måske endda også variation fra kantine til kantine, da der er forskellige ønsker og behov på de forskellige kantiner i Aalborg Øst, Aalborg City, København og Esbjerg.

Som noget nyt i udbuddet stilles der bl.a. krav om, at den fremtidige AAU-kantine kan redegøre for, hvordan de som leverandører vil arbejde med bæredygtighed i relation til de 17 FN’s verdensmål.
 

3 andre bæredygtige tiltag i kantinedriften på AAU

Et plastikglas der kan bruges igen og igen… og igen

Et nyt tiltag som ser dagens lys i kantinen, er et kaffekrus og vandglas lavet i genbrugsplast. Glassene og krusene er slidstærke og det forventes, at de kan klare op til 2000 ture i opvaskemaskinen, indtil de begynder at se slidte ud. Herefter sælges de tilbage til leverandøren, som granulerer plastikken og genbruger samme plastik til nye glas.

Èn af fordelene ved de nye glas og krus, udover bæredygtigheden i produktion, er, at de er meget lette i forhold til et krus i alm. glas. Det betyder en stor forskel i hverdagen for dem, der skal håndtere opvasken af glas og krus i de store industriopvaskemaskiner, da deres løft bliver nemmere og lettere.

Engangsbestik udfases

Al engangsbestik er over en længere periode blevet udfaset og er f.eks. ikke tilgængeligt direkte i kantinen. Der er stadig mulighed for at tilkøbe det ved bestilling. Det skal dog bemærkes, at det man bestiller, er af bæredygtig kvalitet.

Vand i kander frem for vand på flaske

Flaskevand udfases sammen med engangsbestikket og erstattes af vand i kander.
 

Hvis du ønsker at vide mere om kantinen og den bæredygtige drift er du velkommen til at kontakte Campus Service.