Forskning
Samarbejde
197 danske målepunkter for FN’s verdensmål er defineret med hjælp fra AAU-forskere

197 danske målepunkter for FN’s verdensmål er defineret med hjælp fra AAU-forskere

En række forskere fra AAU har været med til at kvalificere over 6.000 input til, hvordan vi kan måle Danmarks status på FN’s 17 verdensmål. Det er blevet til i alt 197 målepunkter, som forhåbentlig bliver en del af Danmarks officielle målepunkter for en bæredygtig udvikling.

Lagt online: 04.09.2020

Tekst: Trine Kristensen, AAU Kommunikation
Foto: Emilie Bach Pedersen, studentermedhjælper

Hvordan måler vi Danmarks status på FN’s 17 verdensmål? Det har Danmarks største virksomheder, organisationer og helt almindelige danskere leveret over 6.000 input til via en lang række debatter og workshops i hele landet.

52 eksperter – og heraf en række forskere fra AAU – har efterfølgende bearbejdet de mange input og formuleret i alt 197 danske målepunkter for Danmarks arbejde med verdensmålene.

- Det er et enestående bidrag fra AAU til en bæredygtig udvikling af vores samfund. Forskere på tværs af alle fem fakulteter var med fra starten. Fra AAU har vi været med til at kvalificere de mange input og ikke mindst definere, hvordan vi skal måle Danmarks fremgang i forhold til verdensmålene. Flere af forskerne har desuden deltaget aktivt i debatterne rundt omkring i landet, og vi har også afholdt en workshop om verdensmål 9 på campus i Aalborg. Jeg vil gerne takke alle forskere for deres store indsats som eksperter og for deres engagerede arbejde med at kvalificere målene, siger Thorkild Ærø, der er prodekan for forskningsbaseret myndighedsbetjening og sektorsamarbejde på AAU.

Læs mere om workshoppen på AAU om verdensmål 9

Danmarks Statistik og 2030-panelet har igangsat arbejdet med at udvikle de danske målepunkter for verdensmålene. Resultatet er de 197 målepunkter, som præsenteres i rapporten Gør Verdensmål til Vores Mål. Rapporten overrækkes til finansminister Nicolai Wammen på konferencen ’A Decade of Action – 10 år tilbage’ den 9. september på Christiansborg. Danmarks Statistik og 2030-panelet anbefaler, at de 197 danske målepunkter bliver en del af Danmarks officielle målepunkter for en bæredygtig udvikling.

Udviklingen af målepunkterne er finansieret af Industriens Fond, Lundbeckfonden, Nordea Fonden, Rambøll Fonden, Realdania og Spar Nord Fonden.

Læs mere om projektet