AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Hjælper demente gennem musikken

Kathrine og Kasper hjælper demente gennem musikken

Kan livemusik forbedre motionstræningen af demensramte mennesker? Det undersøgte Kasper og Kathrine fra AAU’s musikterapiuddannelse, hvor de også blev bedre til at strukturere et projektforløb.


Et ønske fra Aarhus Kommune om at arbejde musikterapeutisk med demensramte mennesker blev startskuddet til et godt og lærerigt projektforløb for Kathrine Nielsen og Kasper Spring Ehlers, som læser musikterapi på AAU.

Samarbejde med virksomheder og organisationer

Som AAU-studerende kan du samarbejde med virksomheder og organisationer om autentiske problemstillinger allerede på bachelorniveau.

 

Kathrine og Kasper arbejdede på deres 5. semester sammen med Demenshjørnet i Aarhus, som tilbyder information, træning og rehabilitering for mennesker med demens.

- Demenshjørnet var allerede godt i gang med at bruge indspillet musik fra en cd i forbindelse med fysisk træning for demensramte borgere. Men det var nyt for dem at arbejde med livemusik som selve omdrejningspunktet for træningen og interaktionen, fortæller Kasper.

Livemusik som supplement til den fysiske træning

I løbet af projektet testede Kathrine og Kasper effekten af at bruge dels livemusik, dels indspillet musik i forbindelse med den fysiske træning for to grupper af mennesker i den tidligste fase af demens.

De observerede de træningssessioner, som en fysioterapeut og sosu-assistent stod for, og tilpassede derefter et musikterapeutisk program til træningsøvelserne.

Træningen blev dermed suppleret af livemusik i form af guitar, sang, mundharmonika og percussion for én gruppe af demensramte borgere, mens en anden gruppe fortsatte træningen til indspillet musik.

Større livsglæde og øget motivation

- Vi lavede to fysiske tests for begge grupper både før og efter forløbet med livemusik. Begge grupper havde forbedret sig gennem forløbet, men vores undersøgelse kunne ikke entydigt vise, at livemusikken havde haft en særskilt betydning for forbedringen i de fysiske tests. Til gengæld kunne vi se, at livemusikken havde et andet udbytte for de demente end blot fysisk forbedring, men som vi ikke målte på i vores projekt. Større livsglæde, øget motivation for træningen og bedre interaktion mellem de demensramte var noget af det, vi observerede, og som man kunne have målt på – fx i spørgeskemaer, forklarer Kathrine.

Viden kunne bruges i virkeligheden

Samarbejdet har været meget positivt og lærerigt for Kasper og Kathrine.

De oplevede stor velvilje og rigtig god energi fra både kommunen og Demenshjørnet, og de opdagede, hvordan deres viden fra studiet kunne bruges i virkeligheden.

Projektet blev rundet af med en juleafslutning på Demenshjørnet, hvor Kasper og Kathrine spillede nogle sange og fik sagt ordentligt farvel til de demensramte, deres pårørende og personalet.

Man kan gøre en forskel

- Det har været så fedt at opleve, at man kan noget og gør en forskel for nogle mennesker. Vi har lært meget af at bruge vores teori i praksis – fx vores viden fra studiet om demensramte og om at kommunikere med simpelt sprog og mimik og være tålmodig, når man stiller spørgsmål, siger Kathrine.

- Vi er desuden blevet bedre til at strukturere et projektforløb. Derudover er musikterapi stadig en uddannelse, som ikke ret mange kender til, og det har derfor også været lærerigt at skulle formidle vores fag og dets forskningsmæssige fundament til forskellige målgrupper, siger Kasper.