AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Tiltrædelsesforelæsning v. Morten Ladekarl

I forbindelse med Morten Ladekarls tiltrædelse som klinisk professor i on-kologi ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet og onkologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, inviterer Klinisk Institut til tiltrædelsesforelæsning med titlen: Personlig Medicin i kræftbehandling

Tidspunkt

07.05.2019 kl. 14.00 - 16.00

Beskrivelse

Forelæsningen afholdes

Tirsdag den 7. maj 2019 kl. 14.00
I auditoriet, Forskningens Hus
Sdr. Skovvej 15, 9000 Aalborg

Efter forelæsningen vil der være reception.

 

Forskere, politikere, medicinalindustri og administratorer er enige om at Personlig Medicin (PM) er fremtidens kræftbehandling. Region Nord, Aalborg Universitet og Universitetshospital vil være med forrest i udviklingen. Men der mangler i høj grad klinisk forskning, infrastruktur og implementering. Det bliver min hovedopgave som ny klinisk professor på onkologisk afdeling.

De behandlinger, som i dag anvendes mod kræft, er udviklede ved undersøgelser af patienter med samme organ-udgangspunkt for sygdommen. Behandlingerne tager sjældent hensyn til sygdommens genetik og effektchancen er uforudsigelig for den enkelte patient.

PM er målrettet specifikke genændringer i svulsten hos den enkelte patient og kan anvendes uafhængigt af kræftens udgangspunkt og vævstype. PM sikrer ”den rette pille i den rette mund”.

Påvisning af, hvilke specifikke gener som er ændret i svulsten, er en forudsætning for PM. Dette er nu blevet praktisk og økonomisk muligt pga. den rivende udvikling i DNA-analyser. Samtidig udvikles et stort antal lægemidler rettet mod specifikke genændringer – lægemidler som typisk har færre bivirkninger end kemoterapi og stor effekt hos de rette patienter.

I min tiltrædelsesforelæsning vil jeg præsentere eksempler på de muligheder, som molekylærbiologi og PM giver indenfor diagnostik, prognose, forebyggelse, behandling og opfølgning af patienter med kræft. Jeg vil gennemgå igangværende og planlagte implementerings- og forskningsprojekter på onkologisk afdeling og nationalt. PM er så småt på vej og effekten illustreres med opsigtsvækkende cases.

Arrangør

Klinisk Institut, Aalborg Universitet

Adresse

Forskningens Hus, Sdr. Skovvej 15, 9000 Aalborg

Gå til arrangementslisten

Alle arrangementer

Se listen