Uddannelse
Forskning
Samarbejde
Temadag om dampspærre - levetid og behov

Temadag om dampspærre - levetid og behov

Er dampspærre produceret af genanvendt polyethylen en holdbar løsning – og er det overhovedet nødvendigt at installere en dampspærre ved efterisolering af lofter?

Tidspunkt

24.09.2020 kl. 09.00 - 16.00

Beskrivelse

BUILD, Aalborg Universitet har netop afsluttet en række forskningsprojekter, som skal gøre branchen klogere på dampspærres holdbarhed og egenskaber over tid. Dampspærre af polyethylen (PE) er en billig, men vigtig komponent, når man bygger let byggeri i et klima som det danske. Selv i det murede byggeri er tagkonstruktionen ofte en let trækonstruktion, hvor dampspærren sørger for, at konstruktionen er tæt i forhold til fugt- og lufttransport.

Dampspærren i et byggeri er som udgangspunkt en billig komponent, men den sidder ofte et sted i konstruktionen, hvor den er både dyr og vanskelig at udskifte. Det er derfor overordentlig vigtigt, at såvel dampspærren, som samlingerne kan holde lige så længe som den øvrige konstruktion.

I forbindelse med de nye forskningsresultater holder BUILD en temadag, hvor du kan få svar på disse vigtige spørgsmål:

Er dampspærre produceret af genanvendt polyethylen en holdbar løsning?
Hvornår er det nødvendigt at installere en dampspærre ved efterisolering af lofter?
Hvilken del af dampspærresystemet ældes først?

Der vil i løbet af dagen blive præsenteret resultater fra fire store forskningsprojekter:

Behov for dampspærre i lofter (DaLo). Forskningsprojektets resultater har blandt andet påvirket den nye SBi-anvisning om tage.
Materialeegenskaber – Test af polyethylenmembraners egenskaber før og efter accelereret ældning.
Luftudveksling mellem bolig og tagrum: PFT-målinger i 30 huse.
Afprøvning af dampspærrersamlinger – før og efter ældning.

Projekterne bringer ny viden til branchen om, at man godt kan renovere loftkonstruktionen uden at etablere ny dampspærre – forudsat at en række forhold er gældende, herunder at loftkonstruktionen er lufttæt og at ventilationsforhold i tagrummet er gode. Dette kan spare byggeriet for mange penge og muliggøre flere energirenoveringer. Lufttætheden af konstruktionerne er dog afgørende, både i forhold til konstruktionernes holdbarhed, energibesparelser og godt indeklima.

Projektet 'Materialeegenskaber – Test af polyethylenmembraners egenskaber før og efter accelereret ældning' har, med de anvendte metoder, ikke kunnet påvise, at der generelt er forskel i egenskaber af dampspærremembraner, alene ud fra om produkterne er produceret af ren eller genanvendt PE. Undersøgelsen viser imidlertid, at oprensning af det indsamlede PE har stor betydning for kvaliteten ved produktion af dampspærre af genbrugsplast. Tilstrækkelig god og ensartet kvalitet af dampspærre af genbrugsplast er en udfordring. To af forskningsprojekterne viser desuden, at det er de tapede samlinger, som ældes først.

Temadagen afholdes online torsdag 24. september 2020 kl. 9.00-16.00

 

Se hele programmet for dagen og tilmeld dig her

 

Pris

Det er gratis at deltage i temadagen, men tilmelding er nødvendig

Arrangør

BUILD, Aalborg Universitet

Adresse

Temadagen afholdes online

Tilmelding inden

22.09.2020 kl. 12.00

Mere information

https://kursus.sbi.dk/dampspærre

Gå til arrangementslisten

Arrangementer

Se listen