AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Doctoral Defense by Stine Linding Andersen

Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital har den glæde at invitere til disputatsforsvar ved læge, ph.d. Stine Linding Andersen, Klinisk Biokemisk Afdeling, som forsvarer doktorafhandlingen: Maternal thyroid disease in pregnancy Nationwide investigations on the occurrence and outcomes

Tidspunkt

21.06.2019 kl. 13.00 - 19.00

Beskrivelse

Disputatsforsvaret finder sted

Fredag dag den 21. juni 2019 kl. 13.00
I Auditoriet, Aalborg Universitetshospital Syd

Efterfølgende vil der være reception.
Alle er velkomne.


Bedømmere

Professor Jens Faber, MD, DMSc
Department of Medicine, Division of Endocrinology,
Herlev University Hospital,
Herlev, Denmark

Professor David Cooper, MD, MACP
Division of Endocrinology, Diabetes and Metabolism,
The Johns Hopkins University School of Medicine,
Baltimore, USA


Formand for bedømmelseskomitéen

Professor Christian Torp-Pedersen, MD, DmSc
Department of Health, Science and Technology,
Aalborg University,
Aalborg, Denmark

 

Om doktorafhandlingen

Thyroidea sygdom hos kvinder i fødedygtig alder er overvejende autoimmunt betinget. Under graviditet sker der ændringer i immunforsvaret og i thyroidea funktionen, hvilket påvirker forekomsten af thyroidea sygdom under og efter en graviditet, og vanskeliggør diagnostikken af thyroidea sygdom hos gravide.

Doktorafhandlingen inkluderer en række nationale studier, som belyser forekomsten af kendt og uerkendt thyroidea sygdom hos gravide samt risikofaktorer for udvikling af thyroidea sygdom hos gravide.

Thyroidea hormoner er vigtige udviklingsfaktorer og er særligt involveret i reguleringen af fosterets hjerneudvikling. I den tidlige graviditet er fosteret afhængig af thyroidea hormoner fra moderen, og føtal programmering via maternel thyroidea sygdom er en hypotese.

Doktorafhandlingen inkluderer studier af gravide, som deltog i den danske nationale fødselskohorte ’Bedre Sundhed i Generationer’, og deres børn. Disse undersøgelser omhandler risikoen for neurokognitive og neuropsykologiske forstyrrelser hos børn født af mødre med abnorm thyroidea funktion i tidlig graviditet.

Thyroidea sygdom hos gravide behandles med medicin. Doktorafhandlingen belyser risikoen for alvorlige bivirkninger ved brug af antithyroid medicin til behandling af for højt stofskifte hos gravide.

Samlet set bidrager afhandlingen med ny viden omkring forekomst, diagnostik og behandling af thyroidea sygdom hos gravide og bidrager til overvejelserne om rutinemæssig undersøgelse af thyroidea funktionen hos gravide.

Arrangør

Aalborg Universitet, Klinisk Institut og Aalborg Universitetshospital

Adresse

Auditoriet, Aalborg Universitetshospital, Syd, Hobrovej 18-22, 9o00 Aalborg

Gå til arrangementslisten

Arrangementer

Se listen