AAU logo

AAU ALUMNI

Louise Finnsdatter - Daglig koordinator og informationsmedarbejder ved turistinformationen i Utrecht

Louise Finnsdatter - Daglig koordinator og informationsmedarbejder ved turistinformationen i Utrecht

Jeg elsker mit job og har bevidst valgt det, fordi det møder mig der, hvor jeg er, og hvor jeg kan være den allerbedste medarbejder og kollega. Jeg har ikke læst turisme for at lande et bestemt job, men fordi jeg elsker at rejse og at give andre menneske gode oplevelser. Jeg vil ud og tale med dem det hele i virkeligheden drejer sig om og som får hele maskineriet til at køre rundt; nemlig turisterne selv. Hvem er de? Hvad vil de og hvorfor? Hos os er der aldrig to dage, der er ens, og man ved aldrig, hvilke nationaliteter man møder eller hvilke spørgsmål de kommer med. Den dynamik og den uforudsigelig ville jeg ikke være foruden. Bare fordi at man har taget en lang uddannelse betyder det ikke nødvendigvis, at man skal ende i en topposition eller forvente af sig selv, at man skal levere og præstere til et bestemt niveau. Det kan jeg ret godt lide at være et eksempel på. Få et job, der gør dig glad!

Hvad drømmer/drømte du om som nyuddannet?

Det er nu godt fem måneder siden, at jeg blev færdiguddannet og på daværende tidspunkt, så min situation nok lidt anderledes ud end de flestes. Jeg har, siden januar 2017, været bosat i Holland, hvor jeg gennemgik mit praktikforløb og efterfølgende skrev mit speciale. Min kæreste er hollænder, og da han allerede havde fast bolig, job og familie her, så var det nemmere for mig at forlade mit studiejob og lejligheden i Hannover for at rykke vestpå. På den front har jeg alligevel altid været fleksibel og frisk på nye eventyr, og hvad end du har af den slags erfaring bliver kun et kæmpe plus for dig senere.

Ikke desto mindre drømte jeg alligevel om en periode med mere stabilitet og tryghed. Jeg var stadig i gang med at lære sproget og tvivlede oprigtigt på, at jeg kunne arbejde med turisme og marketing på et fagligt højt niveau på hollandsk uden nogen form for sprogkursus. Derfor var min første målsætning også: Slå bremserne i for en stund, nyd hvad du har opnået og fokusér på, hvad du nu har brug for. Jeg havde alligevel ingen forhåbninger om at få job med det samme og synes faktisk, at tanken om en pause fra det hele egentlig var ret velfortjent. Efter et mindre vellykket praktikforløb på kandidaten lærte jeg utrolig meget om mine egne grænser og oplevede på egen krop, hvordan arbejde tog fuldstændig overhånd i mit liv. Det ønskede jeg på ingen måde at opleve igen, og det var derfor også vigtigt for mig, at mit fremtidige job skulle fungere i harmoni med mit privatliv. At, uanset hvad, så ville jeg have frihed til at kunne være mig selv, have fritid og tid til at reflektere over og, så at sige, ’bearbejde’ mine arbejdsdage. Det skulle være noget jeg kunne brænde for, noget der gjorde mig glad, og noget jeg kunne hvile i. Jeg har arbejdet siden jeg var 15 år og ikke altid i fede jobs, men jeg har tjent mine egne penge og holdt mig selv i gang. Derfor var tanken om et helt almindeligt servicejob på deltid mit første udgangspunkt. Dem har jeg haft nogle stykker af, og den form for kundekontakt har bare altid været en positiv oplevelse for mig. Der stilles færre krav, og du har ikke for meget ansvar. Det kunne give mig mulighed for at skabe et nyt netværk, øve sproget i nye kontekster og få en fornemmelse af den hollandske arbejdskultur. Jeg søgte alt lige fra biografer, zoologiske haver og butikker til oversættelse, svømmehaller og museer. Det var godt tre uger efter min eksamen, at jeg blev ringet op af Utrecht Marketing. 
 

Hvad gjorde du for at forberede dig til livet efter studierne?

Jeg har grebet enhver mulighed for at holde mig selv i gang. Fritidsjobs, studie, rejser, kurser - det har alt sammen handlet om at give mig selv uforglemmelige oplevelser, udvikle mig personligt og få det bedst mulige afsæt mod et potentielt drømmejob.


Hvad er/var dine forventninger til arbejdslivet?

Jeg håbede på at kunne komme til at lave noget, som jeg allerede havde en vis erfaring med. Der var nok ukendte elementer i min hverdag i forvejen, så tanken om noget velkendt gav mig en følelse af tryghed og overskud. Jeg var opsat på at finde et arbejdsmiljø baseret på en uformel tone, og hvor der var plads til forskellighed, såvel som en gensidig interesse for hinanden som mennesker og ikke bare som en arbejdskraft.  
 

Hvordan oplevede du tiden lige efter, at du var blevet færdig på universitetet?

Det var en virkelig tiltrængt pause fra alt og alting. Jeg var super stolt over mig selv og over, hvor langt jeg egentlig var kommet.

 

Hvad har overgangen fra at være studerende til at være færdiguddannet betydet for din identitet og selvopfattelse? Hvordan har du tacklet en evt. ændring?

Jeg føler ikke, at der er sket en ændring efter at være blevet færdiguddannet. Mine jobs har til gengæld lært mig utrolig meget om mig selv og mine grænser. Hvad jeg søger i et job, og hvad jeg ikke kan acceptere. Men mon ikke at der nok også altid er lidt af det dér med at blive voksen. At man nu er færdig med at studere og træder ind i stort set den samme hverdag som sine forældre; fast job, bolig og praktiske gøremål, som skal få husholdningen til at hænge sammen. Jeg husker i hvert fald glæden ved tanken om, at jeg nu også kunne bidrage på samme økonomiske niveau som min kæreste, da jeg fik mit nuværende job. At vi er lige om at spare op og betale de fælles udgifter. Det var vigtigt for mig at kunne påtage mig det ansvar, da jeg ikke ønsker at blive forsørget.  
 

Oplever du, at andres syn på dig har ændret sig, idet du gik fra studerende til færdiguddannet? I så fald hvordan?

Egentlig ikke. Min selvstændighed og ønsket om at gå mine egne veje lever stadig i bedste velgående! Det ved mine nærmeste også, og familien er kun stolt af, hvor godt jeg har klaret mig.
 

Er du kommet i job?

Ja, jeg har været ansat som daglig koordinator og informationsmedarbejder ved turistinformationen i Utrecht, siden marts 2018. Her havde jeg søgt uopfordret et par uger før min specialeeksamen og blev efterfølgende ringet op i februar, hvor de søgte nye folk til den kommende sommersæson. Jeg har egentlig aldrig set mig selv som en naturlig leder og har ikke haft et ønske om at nå højt i hierarkiet, men mine chefer var simpelthen så rare og så masser af potentiale i mig, så det var svært ikke at blive begejstret og nysgerrig på at udfordre mig selv, da de tilbød mig at blive en del af koordinatorteamet.

Turistinformationen i Utrecht hører ind under Utrecht Marketing, som er den organisation, der har det samlede ansvar for den internationale, såvel som nationale markedsføring af hele provinsen. Det var en absolut ideel arbejdsplads for mig at starte hos som nyuddannet og faktisk også den eneste større turismeorganisation inden for en overskuelig rejsetid, i forhold til min og min kærestes fælles bopæl. Ligeledes har jeg tidligere arbejdet som assistance i turistinformationen i Hannover, Tyskland, hvilket var et fantastisk sted at være, og jeg var derfor super begejstret for muligheden om at kunne opleve et lignende arbejdsmiljø igen.
 

Hvor lang tid gik der, fra du dimitterede til du kom i job? Og hvordan oplevede du perioden som ledig?

Jeg blev kaldt til samtale hos mit nuværende job tre uger inde i min ledighed og fik tilbudt en stilling den efterfølgende uge. På den måde nåede jeg aldrig at mærke den frustration og usikkerhed i ledighedsprocessen, som flere af mine tidligere medstuderende stadig går og kæmper med. Men fordi at jeg allerede havde været i gang med flere jobs og studie over en længere periode, samt først en flytning til Tyskland og dernæst til Danmark, så skræmte en periode uden planer mig slet ikke på samme måde. For mig var de tre uger et pusterum.
 

Hvordan har du oplevet overgangen fra universitetet til arbejdsmarkedet, og hvordan har du håndteret denne overgang?

Til at begynde med blev jeg nemt stresset over manglen på kontrol over min egen tid – selv med de kun 24 timer ugen, som jeg startede ud med. Fra min første erfaring med den hollandske arbejdskultur mærkede jeg hurtigt, at arbejdspresset er højere her end i Danmark. Du arbejder mere, har længere dage og får en noget lavere løn. Sådan en type som mig skal derfor virkelig elske sit job for at holde motivationen oppe. Jeg er enormt afhængig af at have en vis form for indflydelse og medbestemmelse i, hvordan jeg udfører mit arbejde, og hvor meget jeg arbejder, så jeg kan planlægge omkring det. Jeg skal mærke, at jeg stadig har frihed og fritid, hvilket automatisk fulgte med tiden som studerende. Derfor handlede det meget om at lære at give slip og slappe af i jobbet. Også fordi jeg er pokkers perfektionistisk og gerne vil gøre alting rigtigt så hurtigt som muligt, så jeg bare kan tage på arbejde og vide det hele, i stedet for at forestille mig alle mulige problemer eller besværlige situationer, der kan opstå og som jeg ikke kan løse på egen hånd.
 

Arbejder du sammen med folk med en anden faglig eller uddannelsesmæssig baggrund? I så fald hvordan oplever du det?

Det er lidt svært at forklare, da det hollandske skolesystem er noget anderledes end i Danmark. Selv efter 1,5 år er jeg ikke sikker på, at jeg forstår det endnu! Men de fleste af mine kolleger har en uddannelse på det der her hedder MBO niveau og som svarer lidt til en professionsuddannelse: de har som regel 3 praktikforløb og er ikke nødvendigvis specifikt rettet mod ét fagområde, men kan sagtens være noget bredt, som f.eks. ’hospitality management’. I Holland afspejler de forskellige uddannelser og jobs i højere grad kravet om at have et bestemt ’tænkeniveau’, frem for f.eks. hvor god du er til dit fagområde, opnået karakterer eller specifikke tillærte kompetencer. Det er dog ikke noget, som jeg har lagt mærke til hos mine kolleger, da de fleste allerede har været ansat i organisationen i flere år og derfor bare kan deres job. At min stilling i sig selv så heller ikke kræver en universitetsuddannelse spiller selvfølgelig også en væsentlig rolle. Tværtimod blev jeg, til min jobsamtale, spurgt om jeg senere havde planer om at gå videre til marketingsafdelingen, da det umiddelbart syntes at ligge lidt i kortene.    
 

Mit hidtidige karriereforløb

Egentlig bryder jeg mig ikke rigtig om ordet ’karriereforløb’. Det lyder så ’white collar’-agtigt og for mig var mine første mange arbejdsår som piccoline, stuepige, oversætter og underviser i hvert fald ikke en del af nogen karriere. Som tidligere nævnt har jeg aldrig haft en målsætning om at skulle nå ’et vis niveau’ i en virksomhed, men er, faktisk tværtimod, nu landet i et job, som nogle måske endda vil mene ligger under mit uddannelsesniveau. Jeg er den eneste blandt mine kolleger, der har en kandidatuddannelse, men det betyder på ingen måde, at jeg ikke føler mig tilstrækkelig udfordret eller bare ser det som ’et stop på vej videre’. Jeg elsker mit job og har bevidst valgt det, fordi det møder mig der, hvor jeg er, og hvor jeg kan være den allerbedste medarbejder og kollega. Jeg har ikke læst turisme for at lande et bestemt job, men fordi jeg elsker at rejse og at give andre menneske gode oplevelser. Jeg har prøvet et kontorjob og det der med at sidde hele dagen bag en skærm og planlægge strategi, sende mails og lave PowerPoints - det er slet ikke mig. Jeg vil hellere ud og tale med dem det hele i virkeligheden drejer sig om og som får hele maskineriet til at køre rundt; nemlig turisterne selv. Hvem er de? Hvad vil de og hvorfor? Hos os er der aldrig to dage, der er ens, og man ved aldrig, hvilke nationaliteter man møder eller hvilke spørgsmål de kommer med. Den dynamik og den uforudsigelig ville jeg ikke være foruden. Det er med til at gøre mit arbejde spændende og fuld af positive overraskelser, som oftest bringer masser af god stemning og latter med sig. Tonen er uformel, og vi arbejder som et team. Bare fordi at man har taget en lang uddannelse betyder det ikke nødvendigvis, at man skal ende i en topposition eller forvente af sig selv, at man skal levere og præstere til et bestemt niveau. Det kan jeg ret godt lide at være et eksempel på. Få et job, der gør dig glad!

Men hvis jeg skal fortælle kort om, hvilke jobs jeg har haft, så er det en blanding af alt fra oversættelse, vejledning, detailhandel, administration, undervisning, pressearbejde til kundeservice og frivilligt arbejde. Fælles for de fleste er, at omdrejningspunktet har været direkte kontakt og kommunikation med andre mennesker, hvilket har været en vigtig drivkraft for mig. Jeg trives i dynamiske arbejdsmiljøer og har bevidst ledt efter dem, når jeg har søgt fritids- og studiejobs.

 

En typisk arbejdsdag for mig

Som koordinator er det i første omgang mit ansvar at få startet butikken op og få lavet en plan for, hvad der skal ske i løbet af dagen. Vi er som regel et team på 4-6 medarbejdere per dag, afhængig af sæsonen og visse dage er der faste, ugentlige opgaver, som skal klares, mens der på andre dage kan være mindre at lave eller at der tværtimod opstår noget pludseligt. Dette kan f.eks. være i form af nye produkter, som bliver leveret og skal kontrolleres, tælles, registreres og opmagasineres, statistikker der skal laves eller individuelle møder, der skal tages højde for og med hvem der så står i butikken og hvornår. Den form for overblik skulle jeg lige vænne mig til i starten og på travle dage kan det godt knibe med at holde på flowet en gang imellem, når tingene skal gå stærkt. At skulle styre en dag og fungere som en autoritet for mine kolleger på den måde er helt nyt for mig, da jeg aldrig tidligere har haft en ledende funktion. Eftersom at jeg heller ikke er så gammel kan det hurtigt blive nemt at tænke ”Puh! En grøn nyuddannet fra Danmark, hvad ved jeg!”, men samtidig kan jeg heller ikke forestille mig ikke at have det ansvar nu. Man finder hurtigt sin egen rytme og måde at gøre tingene på. Der opstår rutiner i planlægningen, og sammen får vi tingene til at gå op i en højere enhed gennem god kommunikation og briefinger, som dagen går. Ellers afviger min funktion ikke så meget fra de fleste af mine kollegers, som primært handler om at assistere turisterne med praktiske oplysninger, materiale og information om Utrecht. Når dagen så lakker mod enden er det mit ansvar at følge op på dagens gøremål, få lukket og slukket, samt udarbejde en kort rapport for dagen.
 

Hvorfor valgte jeg at læse på Aalborg Universitet frem for på et andet universitet?

Jeg er født og opvokset i Frederikshavn, og Aalborg har altid været den storby, jeg er kommet til, når hjembyen blev lidt for kedelig. Tanken om at skulle bo i byen har derfor aldrig afskrækket mig, men det var først efter et mindre vellykket år på en uddannelse i Aarhus, at jeg flyttede tilbage nordpå og startede på AAU. Jeg havde fået en klar idé om, hvad jeg i hvert fald ikke skulle arbejde med, og hvilke udfordringer jeg savnede. At Aalborg i sig selv også lå tættere på familien var selvfølgelig et plus, men samtidig langt nok væk til, at jeg kunne opbygge min egen base. Jeg var på forhånd blevet gjort bekendt med AAU’s mere gruppeorienteret tilgang til læring og projektarbejde, og som tilflytter var det egentlig kun en rar tanke, når man også er interesseret i skabe nye relationer. 
 

Hvorfor valgte jeg den uddannelse, jeg gjorde, og ville jeg have valgt anderledes i dag?

Det er et godt spørgsmål. Jeg ved i hvert fald, at kombinationen med det engelske sprog og virksomhedskommunikation tiltalte mig. Jeg var desuden ret overbevist om, at jeg ville have en engelsksproget uddannelse, da jeg, på daværende tidspunkt, heller ikke var bleg for at ende et sted i udlandet efter endt uddannelse eller tage en kandidat uden for Danmark. Efter bacheloren var jeg dog godt tilpas med min situation i Aalborg og havde to studiejobs, som jeg var meget glad for. Derfor var det også en stor fordel, at jeg kunne fortsætte med turisme på universitetet og på den måde også bibeholde den internationale linje, jeg allerede havde lagt.

Jeg ved ikke, om jeg ville have valgt anderledes. Jeg tror det ikke, for jeg er glad for alle de oplevelser, de to uddannelser har bragt med sig. Til gengæld kunne jeg sagtens være åben for at tage flere uddannelser, hvis min livssituation kunne tillade det!
 

Hvad har du mest glæde af at have med dig i rygsækken fra AAU og hvad føler du, at du mangler?

Jeg har valgt en arbejdsplads og en stilling, som i høj grad er baseret på planlægning, uformel kommunikation og mennesker, der brænder for at give en god serviceoplevelse. At være daglig koordinator stiller større krav til min personlighed og den måde, hvorpå jeg griber forskellige situationer an, frem for min faglige viden. Dermed ikke sagt, at jeg ikke har taget noget med mig, for min kandidat har selvfølgelig givet mig et indblik i, hvordan turismeorganisationer fungerer på et overordnet plan, og hvordan de samarbejder med partnere på tværs af fagområder. Ligeledes har jeg haft et stort udbytte af de sproglige kompetencer, jeg har fået opbygget gennem årene, og jeg er mig selv evigt taknemmelig for at have taget flere perioder i udlandet, mens at jeg var under uddannelse. Det har været en gave for mig, at AAU opfordrer til at tage semestre i udlandet, og samtidig tilbyder hjælp til de studerende om at få kontakt med de forskellige universiteter. Jeg har aldrig fortrudt at være taget ud på egen hånd, da det har styrket mig på så mange områder, og gjort det nemt for mig at tilpasse mig nye kulturer og arbejdsmiljøer i udlandet. Ligeledes gjorde jeg brug af de gratis sprogkurser, som universitetet tilbød på både fransk og tysk, for at styrke mit CV og min fremtidige arbejdsprofil. Allerede da vi startede på kandidaten fik vi at vide, at garantien for job ville blive en stor udfordring, og at konkurrencen var høj. Det bekræftede mig derfor også kun i, at min tilgang til mit studie og mit ønske om at forblive i en konstant lærings- og udviklingsproces nok ville give mig de bedste chancer på længere sigt. 
 

Mit bedste AAU-minde

Uden tvivl mine udlandsophold i henholdsvis New Zealand, Tyskland og Holland. Det kan simpelthen ikke siges ofte nok: TAG UD! Du får minder og oplevelser for livet og, hvis du vil og kan klare det samtidig med studierne, værdifuld erhvervserfaring!

Mine afsluttende projekter husker jeg også kun tilbage på med glæde og taknemmelighed. Det er der, at man virkelig har mulighed for at ’shine’ allermest og udarbejde et produkt, som er ens eget og baseret på det eller de fagområder man finder mest spændende. Generelt lå jeg ikke blandt toppen på hverken bacheloren eller kandidaten, men jeg er, ikke desto mindre, kæmpe stolt over at have fået begge afgangsprojekter hjem med topresultater, hvor det virkelig også var vigtigt for mig, at jeg klarede mig godt. 

 

Har du gjort dig nogen erfaringer, som du vil give videre til studerende eller nyuddannede?

Jeg har set det hos tidligere alumneportrætter og vil egentlig bare også stemme i, at det aldrig er for tidligt at få et studiejob. Og det gælder også for dem under 18 – jo før, jo bedre! At du har noget på dit CV, om det så er som håndboldtræner, tjener, ekspedient eller stuepige. Det siger ikke alene noget om, at du er motiveret til at tjene dine egne penge, men at du også er villig til at yde en indsats i et team og er frisk på at udfordre dig selv. Har man først et job, så kan det også nemmere lede til et nyt og hjælpe en til at komme i retning af den branche, man senere ønsker at være i. Jeg kan i høj grad takke min tid i Hannover og de fire år hos Sallings bogafdeling for, at jeg har fået mit nuværende job, for det er dér, at jeg har lært kundeservice og problemløsning til fingerspidserne, såvel som den fritid jeg har investeret i at styrke mine fremmedsprog. Er du ledig og har måske ikke så meget erhvervserfaring: Gør dig selv attraktiv og tag f.eks. nogle kurser, hvad end det er sprog, IT, ledelse, design eller hvad der ellers kunne være relevant for dit fag. Se det som en investering i din fremtid. Og søg nogle jobs, hvor du reelt har en chance for at komme i betragtning, selv hvis det er ’under dit niveau’ og ikke lige det, du havde håbet på at starte ud i. Det duer heller ikke at have for høje forventninger til sig selv, hvis man på forhånd ved, at det kan blive svært at indfri dem.
 

Mine fremtidsdrømme

Nu har jeg kun haft mit job i små fire måneder, men jeg kan ret godt lide at være der, hvor jeg er. Og selvom jeg er kæmpe stolt af mig selv for at havde fået, hvad der føles som et drømmejob og håber at kunne have det mange år endnu, så vil mit arbejde dog aldrig blive det vigtigste i mit liv. Jeg arbejder 28 timer om ugen og har intet ønske om at gå op i tid. Det passer så godt til mig med de ekstra fridage, hvor jeg kan have tid til mig selv og mine hobbyer. Der er så meget jeg stadig gerne vil - steder jeg vil besøge, grænser der skal udfordres og drømme der skal udleves på privatfronten. Jeg har tidligere set mig selv som et karrieremenneske, men efter at have set, hvordan det kan påvirke andre mennesker og deres privatliv, så har jeg helt mistet interessen. Jeg arbejder, så jeg kan tage på nye eventyr og rejse ud i verden. Det er der, at jeg føler mig allermest lykkelig. Og så længe mit job gør mig glad, så ser jeg ingen grund til at skifte det ud. 
 

Andet der er relevant i forhold til at fortælle om min tid/uddannelse på Aalborg Universitet?

Universitetet kunne gøre mere for at vejlede de studerende omkring praktikopholdet på 9. semester. Vi blev anbefalet at holde os til omkring 4 måneder, for også at have tid til den praktikopgave, der skulle skrives, men jeg undrer mig i dag over, hvorfor ingen fortalte os om det positive i at tage en fuld praktikperiode. Med den konkurrence der er på arbejdsmarkedet, især for humanister, er al erhvervserfaring et plus. Jeg ved, at universitetet også gerne ser, at man tager praktikopgaven seriøst, men den er altså af begrænset betydning, medmindre man ønsker at få ansættelse samme sted efterfølgende. Ligeledes ville det i høj grad være et plus at få lavet nogle ’profiler’ af de forskellige praktikpladser, hvor andre har været i praktik og som de forskellige studier allerede har en liste over – f.eks. med standardopgaver man der kan forvente at få, samt ris/ros fra tidligere studerende. Så havde jeg selv truffet et andet valg.  

 

Blå bog for Louise Finnsdatter

Uddannelse på AAU: BA i Engelsk og International Virksomhedskommunikation samt MA i Turisme

Fakultetstilknytning: Humaniora

Dimissionsår: 2018

Nuværende job: Daglig koordinator og informationsmedarbejder ved turistinformationen i Utrecht