AAU logo

Optimer din læseteknik

Tre gode råd til akademisk læsning

Hvis du synes at du ofte kommer bagud med læsningen, har du måske en opfattelse at, at det er fordi du ikke læser hurtigt nok eller fordi du er for doven, og måske tænker du, at alle andre når meget mere end dig.

Den reelle årsag til at du ofte kommer bagud med læsningen, er måske nærmere at du mangler en god og effektiv læseteknik. Når vi læser skønlitterære bøger, avisartikler og lignende, er vi vant til at læse fra start til slut. Det er bare ikke så hensigsmæssigt i forhold til akademisk læsning af store mængder læsestof på universitetet. Den form for læsning er mere end proces, som har til formål at skabe mest muligt overblik og forståelse, både før og efter selve læsningen.

Nedenfor kan du læse tre gode metoder til at få mest muligt ud af den proces.

1 Læsepladsens indretning har betydning

Du plejer måske ikke at tænke så meget over det, men det betyder faktisk rigtig meget hvor du sidder og læser, hvordan du sidder, og hvordan din læseplads er indrettet.

Sørg for at sidde et sted du føler dig godt tilpas, og hvor du kan sidde i en behagelig og sund stilling. Vær også opmærksom på om du har et ordentligt lys, og om du har god plads til dine andre arbejdsredskaber, for eksempel din computer og dine papirer.

Overvej hvad du kan læse hvor – meget stof kræver stilhed, fordybelse og notater, og er derfor ikke velegnet til at læse i parken eller i bussen. Sluk din telefon helt, og sørg generelt for at du kan undgå distraktioner.

2. Prioritering og udvælgelse hjælper dig til overblik

Som du sikkert allerede har bemærket, så kan pensum på universitetet være ganske overvældende. Derfor bliver du først og fremmest nødt til at udvælge de tekster, som er de vigtigste at få læst.

Hvis du er i tvivl om hvad du skal prioritere højest, kan du måske blive mere afklaret ved at kigge i din studieordning, eller ved at snakke med din underviser.

Brug denne øvelse til at prioritere dit pensum

Prioritering af dine opgaver.

Fortvivl ikke over de mange sider, du har foran dig. Du behøves ikke kunne huske hvert et ord, du læser. Faktisk kan du med fordel indprente dig selv, at du primært skal sørge for at få et overblik over stoffet, at forstå sammenhængene og de større linjer.

Start simpelthen med kun at læse bagsidebeskrivelsen, indholdsfortegnelse, forordet, indledning, og konklusionen.

Luk så bogen og spørg dig selv: ”Har jeg en fornemmelse for hvad teksten vil?”. Måske har du fået indtryk af, at nogle kapitler er vigtigere end andre – så kan du prioritere dem højt.

3. Læs nysgerrigt og motiveret

Har du lagt mærke til, at det læsestof, som du tidligere har fået størst udbytte af, ofte er det, som du har været mest motiveret til at læse? Naturligvis er det ikke alt, som du synes er lige spændende, men det kan ofte hjælpe at bruge en legende tilgang.
 

Gå på opdagelse

Sæt dig for at være detektiv, og gå på opdagelse i teksten. Hvad er det, den vil fortælle dig? Hvilke hemmeligheder rummer den? Hvilke nye perspektiver åbner den dine øjne for? Reagér på dens udsagn, og forhold dig til, hvad du kan bruge stoffet til.

Nogle passager vil du måske med fordel kunne skimme, mens andre kræver, at du dvæler og reflekterer mere.
 

Læs opsummeringer - notér

Sidder du med en meget svær tekst, kan du eventuelt starte med at læse andres opsummeringer af stoffet, for eksempel fra anerkendte opslagsværker. Det kan forbedre dit overblik, og lette din indgang til teksten.

Mens du læser, er det vigtigt, at du tager notater. Det fremmer din forståelse i øjeblikket, og gør det nemmere for dig at huske din nye viden. Skriv for eksempel dine spørgsmål til teksten ned, og de sammenhænge, som du bliver opmærksom på.

flere gode råd til notaterEfter hvert kapitel er det en god idé at stoppe op og give dig selv et resumé. Kig eventuelt i dine noter, men ikke i bogen. Kan du gengive det vigtigste, og sætte det ind i en sammenhæng?

Tal gerne højt for dig selv – det hjælper din hukommelse. Når du er færdig med dagens læsning i den bog, kan du nu give dig selv et samlet resumé.

Her får du glasuren ovenpå de tre gode metoder

I forhold til studieforberedelse er du langt hen ad vejen din egen chef. Har du tænkt på, at din motivation også påvirkes af, hvordan du leder dig selv? Undlad at tvinge dig selv til at læse i længere tid, end du egentlig magter. Hvis du læser mere end 3-4 timer, kan det have en negativ effekt på din forståelse af stoffet.

Giv dig selv planlagte pauser til en gåtur, en snack, eller til en overspringshandling med god samvittighed. Husk endelig også at give dig selv en særlig belønning, når du er færdig med dagens læsning. Det har du fortjent – og så hjælper det dig ubevidst til at fastholde dine nye gode vaner.