AAU logo

GamesOnTrack: Computerspil rykker ud i virkeligheden

Legebørn i alle aldre har i to årtier siddet klistret til computerskærmen og underholdt sig med at spille computerspil...

- fra den primitive Pac-Man på Commodore 64 i sen-80’erne til World of Warcraft og andre avancerede spil i dag. Med spillekonsoller som Nintendo Wii er spillene nu blevet mere aktive. Fra at sidde foran skærmen rykker spillet ud i stuen, hvor man kan spille rockguitar, golf, tennis og meget mere. Men nu er en nystartet virksomhed, GamesOnTrack A/S, gået i gang med et udviklingsprojekt, der i endnu højere grad skal frigøre computerspillet fra computeren.

"Visionen er at gå skridtet videre, gøre det interaktive spil endnu mere fysisk og eksempelvis gøre det muligt at programmere det, man spiller med. Samtidig skal det, vi spiller med, være trådløst, så spillerne får endnu mere bevægelsesfrihed," forklarer stifter af GamesOn-Track, direktør Niels Bo Theilgaard, NBTI.

Positionering i høj fart

Hvis spillet skal foregå i den virkelighed, spilleren befinder sig i - eksempelvis i stuen, i haven eller på fritidshjemmet – frem for i den virtuelle virkelighed på skærmen, kræver det, at spillet er i stand til at 'læse' sine fysiske omgivelser. Og ikke bare skal spillet finde sin position i det fysiske rum - det skal også ske super-hurtigt. Også selv om spilleren er i bevægelse.

"I første omgang har vi brug for at kunne lave indendørs positionering med høj præcision - højere end det er muligt i dag. Derfor talte jeg med direktør for CISS, Kim Guldstrand Larsen om, om vi kunne finde frem til en løsning, der var hurtigere og mere præcis end GPS. Det førte til, at vi - sammen med tre studerende - har arbejdet med en model med et kørende objekt, der måler sin position ved hjælp af nogle markører rundt om i rummet. Systemet hedder RFID, Radio Frequency ID, og det bruges blandt andet til at registrere varer på et lager. De små 'tags', markører, er i stand til at gemme mange data på een gang - og flere end man eksempelvis kender fra stregkoder," forklarer Niels Bo Theilgaard.

Det lykkedes - næsten

Målet var at nå ned på en nøjagtighed på én cm. pr sekund – og det lykkedes ikke helt. Projektet opnåede en sikkerhed på 10 cm. pr. to-sekunder. Men det viste sig at være lidt af en udfordring for projektet, at RFID-systemet skulle håndtere flere emner i bevægelse på een gang.

"Det var et meget spændende projekt, og vi har fået meget værdifuld information. Nu er vi lige gået i gang med et nyt, revideret, fortroligt projekt, for vi tror nemlig på, at vi kan gøre det endnu bedre. Vi er derfor i fuld gang med at bygge en ny prototype, hvor vi desuden vil koble den trådløse teknologi på," forklarer Niels Bo Theilgaard og fortsætter: "Jeg er overbevist om, at det nok skal lykkes. Og så vil vi stå med en helt unik ny spil-teknologi, der i parantes bemærket også har mange andre anvendelser!"

Fakta om samarbejdet:

Virksomhed: GamesOnTrack A/S
Antal medarbejdere: 8
Beliggenhed: Holstebro

Samarbejdstype: konsulentydelser
Varighed: 3 måneder

Udbytte for virksomheden:

  • udvikling af model til indendørs postitionering
  • basis for udvikling af prototype


Download artiklel

 

Generel information om samarbejde med AAU

Vil du høre mere om dine samarbejdsmuligheder med AAU generelt, er du altid velkommen til at kontakte:

Aalborg Universitets Matchmaking-sekretariat
Tlf.: 9940 7376
E-mail: match@aau.dk