AAU logo

Større hjul giver mere fart på cyklen

Større hjul kan gøre cykelryttere hurtigere, når de kører mountainbike. Det dokumenterer forsøg, som idrætsteknologiske studerende fra Aalborg Universitet har udført i samarbejde med trænede mountainbike-ryttere. Resultaterne bekræfter udbredt fornemmelse blandt rytterne selv.

Mountainbikerytterne fra cykelklubben Cycling Nord i Aalborg agerede forsøgspersoner ved målingerne i terrænet ved Poulstrup Sø.De deltagende forsøgspersoner fra cykelklubben Cycling Nord i Aalborg er alle aktive mountainbike-ryttere med konkurrenceerfaring. De har kørt en nøje udvalgt kombination af cross-country strækninger i terrænet ved Poulstrup Sø på mountainbike-cykler med henholdsvis 26 tommer og 29 tommer hjul. Imens er deres præstationer blevet kortlagt ved hjælp af effekt- og pulsmålere, GPS-udstyr, tidtagere, fotoceller og videokameraer. Konklusionen er klar:

- Der er skrevet og sagt meget om emnet, og der er delte meninger om, hvad der er hurtigst, fordi der har manglet videnskabelige undersøgelser. Men det her projekt viser tydeligt, at 29 tommer er hurtigst. Forsøget viste en forskel på 2,09 procent mellem de to cykler, men tallet afhænger af flere faktorer som vægt og størrelse på rytteren, terræn med mere, fortæller gruppens vejleder, adjunkt Christian Gammelgaard Olesen, som selv er blandt de over 100.000 danskere, der kører på mountainbike.

Hjulstørrelsen gør en forskel, viser sammenligningen mellem 26 og 29 tommers varianter. Men mange faktorer spiller ind.Baseret på egne erfaringer havde forskeren forventet, at de studerendes forsøg ville udpege cyklen med 29 tommer hjul som den hurtigste. Samme holdning mødte de studerende hos hovedparten af de deltagende ryttere:

- De fleste af de trænede ryttere, der deltog i vores undersøgelse, var enige om, at cyklen med 29 tommer hjul nok var hurtigst. Når vi talte med dem om det, lød argumenterne på, at den kan køre hurtigere over ujævnheder og holde farten bedre på grund af den øgede vægt. Så størstedelen var enige, men ikke alle, forklarer Kasper Pihl Rasmussen fra gruppen.

Nørder med udstyr

Ifølge studiekammeraten Sebastian Skals måtte forsøget tage højde for rytternes fordomme og forventninger, fordi det ellers kunne påvirke præstationerne:

- Vi gjorde det klart for dem, at det ikke bare var en test, hvor vi skulle se, hvor meget den ene cykel er bedre end den anden. Vores fornemmelse var, at de også havde en saglig interesse i at finde ud af, hvad der reelt gælder, så det ikke bare gik ud på at føre bevis for, at den cykel, de selv har købt, er den hurtigste. Det ville heller ikke hjælpe dem i det lange løb. De fleste af dem er jo konkurrenceryttere, så det ville ikke give mening for dem at prøve at trække resultaterne i den ene eller anden retning.

Vejleder Christian Gammelgaard Olesen (tv) sammen med de idrætsstuderende Kaare Moss Bendtsen, Kasper Pihl Rasmussen, Sebastian Skals  og Jens Jonathan Andreassen.Samarbejdet med konkurrencecykelrytterne var et interessant møde med en sportsgren, hvor fokuseringen på udstyr nærmer sig det ekstreme.

- Man kan ikke komme uden om, at cykelryttere er nørder, når det gælder deres udstyr. Men det ligger vel også lidt til mænds generelle indstilling, at det tekniske udstyr skal være i orden og det bedst mulige. Vores resultater giver ikke det endelige svar. Der er en masse andre tekniske aspekter, der også skal tages med i betragtning. Men det kan godt bruges som fingerpeg om, hvad man skal vælge, og samtidig kan det bruges som afsæt for flere fremtidige undersøgelser med flere forsøgspersoner, siger Jens Jonathan Andreassen.

Trods forbeholdene er gruppens sidste medlem, Kaare Moss Bendtsen, ikke i tvivl om, hvad han vil investere i, hvis han skal købe en mountainbike for at køre stærkt:

- Jeg ville helt klart selv vælge en mountainbike med 29 tommer hjul frem for 26 tommer. Resultaterne i vores projekt viser, at den er hurtigere, så det vil være tosset at vælge andet.

Ny standard

Ifølge vejlederen, adjunkt Christian Gammelgaard Olesen, er 29 tommer hjul det mest brugte blandt eliteudøvere, men der findes stadig topryttere, som foretrækker det mindre alternativ:

- Tidligere har 26 tommer hjul været standarden. Efterhånden er der flere, som kører med 29 tommer. Men selv i eliten er der forskel på, hvad rytterne foretrækker. Det hænger også sammen med rytterens statur og kørestil. Det er ikke det samme, der fungerer bedst for alle, selv om resultaterne i projektet her viser, at 29 tommer hjul generelt giver en fordel.

Mountainbike-sporten har ikke nær så mange faste krav til udstyret som landevejscykling, og det gør det ekstra oplagt at eksperimentere:

- I landevejscykling er der ekstremt strikse regler om formen på stellet, vægt og andet. Det er ikke i nær samme grad tilfældet på mountainbike. Der er større frihed, så derfor kan man lettere gøre en forskel ved valg af udstyr, forklarer Christian Gammelgaard Olesen.

I den forskergruppe, han er en del af, bliver sportsudøveren og udstyret betragtet som ét system. Det bliver både analyseret med computermodeller og konkrete eksperimenter, og ambitionen er at tilvejebringe ny viden om valg og forbedring af udstyr. Der kan være forstærkning på vej på området, for tre af de fire idrætsstuderende fra bachelorprojektet om mountainbikes fortsætter på kandidatuddannelsen i idrætsteknologi, som det kommende semester har en fremgang på 180 procent.

De studerende har fået hjælp til projektet af cykelproducenten Scott, som stillede sammenlignelige cykler i begge størrelser til rådighed for forsøget.

Fakta:

Rullemodstand, vindmodstand og tyngdekraftens påvirkning af cykel og rytter er afgørende for cyklens fart ved en given belastning. På grund af den lavere hastighed samt det ofte bevoksede terræn i mountainbike-kørsel betyder vindmodstand ikke så meget som ved landevejskørsel. Men rullemodstand, den vægtafhængige tyngdekraft og selve cykelstellets udformning er vigtige faktorer.

Fordele ved at anvende 29” hjul:

• Ruller lettere over bump og andre ujævnheder i underlaget, hvilket kan skyldes den lavere angrebsvinkel, som hjulet rammer forhindringer med.
• Kræver mindre produceret arbejde fra rytteren for at bevare en tilsvarende hastighed som på 26”.
• Kan opleves som mere stabil på ujævnt terræn på grund af hjulets større diameter samt cyklens øgede vægt.

Ulemper ved at anvende 29” hjul:

• Når hjulets diameter vokser, øges cyklens vægt tilsvarende.
• Er sværere at accelerere, idet den ekstra vægt på cyklen angiveligt kan øge rotationsmodstanden med op til 40 %. Det resulterer i, at cyklen reagerer langsommere, hvilket bl.a. kan hæmme præstationen i sprint.

Yderligere oplysninger:

• Adjunkt Christian Gammelgaard Olesen, AAU, mobil 3033 4553.
• Studerende Jens Jonathan Andreassen (mobil 2764 8719), Kasper Pihl Rasmussen (mobil 4258 0606), Sebastian Skals (mobil 4063 7797), Kaare Moss Bendtsen (mobil 2855 2952).
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.

 

Modtag nyheder fra AAU

Vil du gerne modtage nyheder fra Aalborg Universitet, kan du tilmelde dig via de to links nedenunder.