AAU logo
Danskernes Akademi

Danskernes Akademi

Aalborg Universitet har tidligere været med i Danskernes Akademi, som er et samarbejde mellem DR og danske universiteter, førende forskningsinstitutioner og andre videnscentre. Målet er at give flere mennesker et indblik i forskernes mange spændende resultater.

Forelæsningerne i Danskernes Akademi er siden 2010 blevet sendt - og nogle også genudsendt - på DR2 og på P1. Fra marts 2013 er tv-udsendelserne flyttet til DR K. Du kan altid se og høre forelæsningerne på hjemmesiden for Danskernes Akademi.
 

Forelæsninger fra AAU i 2013

Danskernes Akademi på DR K søndag den 29. september, klokken 13-14.

Forelæsning Plus: Projekt Cykeljakker
Trafikforsker Harry Lahrmann og hans kolleger ved Aalborg Universitet er i ’Projekt Cykeljakker’ ved at undersøge, hvor stor betydning sprælske farver kan have for cyklisternes sikkerhed.

Forbrydelsens ansigt – Jens Nielsen
Professor i historie ved Aalborg Universitet Poul Duedahl fortæller forbryderbilledets historie, og går bag om nogle af de mange menneskeskæbner, som politiets kameraer i tidens løb har fastholdt i en brøkdel af et sekund.

Genudsendes DRK torsdag 3.10. kl. 10.55 og torsdag 10.10 kl. 10.15

Danskernes Akademi på DR K søndag den 22. september, klokken 13-14

Forbrydelsens Ansigt – Ingrid Sofie Lauritsen
Poul Duedahl, professor i historie ved Aalborg Universitet, fortæller forbryderbilledets historie, og går bag nogle af de mange menneskeskæbner, som politiets kameraer i tidens løb har fastholdt i en brøkdel af et sekund.

 

Reimer Ivang:Internethandel og butiksdød

28. april 2013 kl. 13:00 på DR K

Den danske detailhandel lider, omsætningen falder og butikkerne lukker. Finanskrisen kræver sine ofre og mange butiksejere spørger sig selv: Hvornår kommer væksten tilbage til de fysiske butikker? Aldrig, lyder svaret fra lektor Reimer Ivang fra Aalborgs Universitet. Internettet er ikke længere en vild teenager, og vi ser pt. et stort kollektivt skifte i indkøbsvaner. Danskerne e-handler således som aldrig før.

Se forelæsningen med Reimer Ivang på Danskernes Akademi


Ilan Sanfi:Musikterapi og smertelindring hos børn

At blive stukket fremkalder både smerte, angst og ubehag hos børn, men musikterapi kan være med til at afhjælpe. Ph.d.-studerende Ilan Sanfi fra Aalborg Universitet fortæller her om, hvordan en musikterapeut kan hjælpe børn under smertefulde, medicinske procedurer. Med udgangspunkt i en helt ny undersøgelse beskriver han barnets behov for bl.a. trøst og afledning, og forklarer de musikterapeutiske teknikker

Se forelæsningen med Ilan Sanfi på Danskernes Akademi


Brian Russell Graham: Litteratur i den engelske renæssance

17. januar 2013 på DR2 - Tema: Engelsk litteratur

Den engelske renæssance byder på mange litterære værker, som den dag i dag betragtes som klassikere. Adjunkt Brian Russel Graham fra Aalborg Universitet fortæller her om periodens store engelske forfattere, og han beskriver de største værker inden for forskellige genrer som de store episke dramaer, over tragedier og komedier, og til poetiske samlinger.

Se forelæsningen med Brian Russel Graham på Danskernes Akademi

Bjørn Møller: Pirateriets politiske økonom

15. januar 2013 på DR2 - Tema: Pirater før og nu

Det at være pirat er en profession. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet fortæller, hvordan der op igennem historien både har været bedre "løn" og arbejdsforhold på sørøverskibene, end dem fiskeriet, handelsflåden eller krigsflåderne kunne tilbyde. Der var naturligvis altid en risiko for at blive dræbt i kamp eller taget til fange og derefter hængt. Det samme gælder i dag også for de somaliske pirater.

Se forelæsningen med Bjørn Møller på Danskernes Akademi


Bjørn Møller: Hvordan drager stater nytte af pirateri?

15. januar 2013 på DR2 - Tema: Pirater før og nu

Pirater, der angriber ens egne handelsskibe, er et problem, men hvis de angriber fjendens skibe, er det en hjælp. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet fortæller, hvordan stater ved at udstyre sørøvere med "kaperbreve" kunne give dem ret og pligt til at angribe fjendens handelsflåder. Også i dag kan stater drage nytte af pirater bl.a. ved at kræve en del af udbyttet.

Se forelæsningen med Bjørn Møller på Danskernes Akademi

Robert Jacobsen: Ph.d. på 3 minutter - Afsløring af kunstsvindel

10. januar 2013 på DR2 - Tema: Et kig i historien

Det kan blive svært i fremtiden at forfalske malerier. Et nyt matematikprogram kan hurtigt og mere objektivt end en kunstekspert vurdere, om et maleri er ægte eller en forfalskning, siger postdoc Robert Jacobsen fra Aalborg Universitet.

Se forelæsningen med Robert Jacobsen på Danskernes Akademi

Tem Frank Andersen: Syg af de sociale medier?

9. januar 2013 på DR2 - Tema: Gaming og Sociale medier

I 2011 begyndte spredte røster i USA at tale om noget nyt. Fænomenet blev døbt FOMO, Fear Of Missing Out. Studielektor Tem Frank Andersen fra Aalborg Universitet fortæller her om denne angst for at gå glip af noget spændende, som mange af os har. Fænomenet er interessant, fordi det i særdeleshed er knyttet til vores stigende brug af sociale medier. Spørgsmålet er, om disse medier gør os syge, eller om det er helt normalt.

Se forelæsningen med Tem Frank Andersen på Danskernes Akademi

Inge Nygaard Pedersen: Musikterapi i psykiatrien

8. januar 2013 på DR2 - Tema: Musikken der heler

Musikterapi er et behandlingstilbud, som kan rettes ind mod den psykisk syges behov. Den kan lokke en kontakt i stand, som ellers er svær at etablere, og den kan give psykisk syge en indsigt, der hjælper dem videre i livet. Professor Inge Nygaard Pedersen fra Aalborg Universitet giver eksempler på, hvordan musikterapi kan bruges selv på de svageste patienter med diagnoser som skizofreni eller infantil autisme.

Se forelæsningen med Inge Nygaard Pedersen på Danskernes Akademi

Lars Ole Bonde: Musikterapi på hospice

8. januar 2013 på DR2 - Tema: Musikken der heler

For døende kan det at lytte til musik have en beroligende og smertestillende effekt. Derfor er musikterapi i dag en fast del af tilbuddene på halvdelen af de danske hospicer. Professor Lars Ole Bonde fra Aalborg Universitet fortæller her, hvad musikken kan gøre, når det drejer sig om mennesker, som er tæt på døden, og han giver konkrete eksempler på, hvordan musikterapeuter arbejder med døende og deres pårørende.

Se forelæsningen med Lars Ole Bonde på Danskernes Akademi